Kako aerodrome, luke i kolodvore učiniti pristupačnijima osobama s oštećenjem vida

27.09.2022.

07:00

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/HRT

Andrea Veljača može se samostalno kretati dubrovačkom Zračnom lukom

Andrea Veljača može se samostalno kretati dubrovačkom Zračnom lukom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Bolja pristupačnost aerodroma, luka i kolodvora osobama s oštećenjem vida - cilj je regionalnog projekta Danova koji se provodi posljednje dvije godine. Zračna luka Dubrovnik priključila se projektu, a HRT-ova ekipa provjerila je kako to izgleda.

Ukupna vrijednost projekta je 2,2 milijuna eura, sudjeluje 14 partnera iz devet država, nositelj je dubrovačka Zračna luka, a 80 % novca dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


- Ono što je naš cilj je da svi djelatnici budu educirani kako pristupiti i pomoći svim osobama kojima je to potreba da na, 'ajmo tako reći, bezbrižan način mogu koristiti sve usluge i ZL Dubrovnik i dalje prema Dubrovniku kao konačnoj destinaciji, kaže Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik.


U projekt je uključena i dubrovačka Lučka uprava koja je svoje internetske stranice prilagodila slijepim i slabovidnim osobama. Naime, 30 milijuna slijepih i slabovidnih osoba iz Europe vrlo često ne može samostalno putovati.


- Ono čemu bi se veselili je nastavak ove priče i nadamo se da će biti za to mogućnosti jer imamo još i mnogo aerodroma koji uopće nisu prilagođeni, i željezničkih postaja i pomorskih luka, ističe izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andrea Veljača.


A sve kako bi osobe s oštećenjem vida ostvarile svoje potencijale u što većoj mjeri kroz samostalnost i neovisan život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!