12:39 / 14.12.2019.

Autor: Šime Vičević/IMS/HRT

Kako biti hrvatski vojnik, a istodobno studirati?

-

-

Foto: - / -

Dan je otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman". Posjetiteljima će biti predstavljen niz obrazovnih programa i drugih zanimljivih sadržaja.
Dan je otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman". Posjetiteljima će biti predstavljen niz obrazovnih programa i drugih zanimljivih sadržaja.Na vojnom učilištu koje nosi ime prvog hrvatskog predsjednika ovo je tradicionalni dan otvorenih vrata, a cilj je privući nove, mlade generacije, posebice maturante koji će idućih mjeseci birati mjesto svojega studija.

Trenutačno su četiri temeljna studijska programa pri Hrvatskoj vojsci, to su vođenje i organizacija, zatim inženjerstvo, pomorstvo i aeronautika koje je vrlo popularan studijski program.

Na vojnom učilištu za HRT kažu kako su vrlo zadovoljni odazivom maturanata, ali i godišnjom popunjenošću studijskih kvota. Kako bi se maturantima približilo kako uopće izgleda biti hrvatski vojnik, a paralelno i studirati, njima je danas otvoren cijeli kompleks. Isto tako mogu razgovarati s kadetima , ali i razgledavati vojnu opremu i naoružanje.

Iduće godine vojni studiji traže 150 novih polaznika, a trenutačno je na svih pet godina u studijskim grupama upisano oko 450 kadeta. Zanimljiv podatak je da četvrtina tog broja pripada ženama.

Evo što su nam rekli na vojnom učilištu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!