11:40 / 21.05.2020.

Autor: Nataša Ban/Dnevnik/B.A./HRT

Kako će izgledati izbori u doba korone: "Apeliramo na strpljivost"

-

-

Foto: - / -

Ako neka zemlja ne bi dozvolila glasanje, onda tamošnji birači neće ni moći glasati, rekao je Sessa.
Očekuju nas najneuobičajeniji izbori u Hrvatskoj, a kako će izgledati i kako će se provoditi ovisit će prije svega o epidemiološkoj situaciji s koronavirusom. Državno izborno povjerenstvo danas nije izašlo s jasnim uputama i preporukama na koji će se način provoditi izbori.Sve se događa u suradnji s HZJZ-om, a zasad znamo da će njihove upute i preporuke ići u tri faze. Prva se tiče same predaje kandidature, što počinje 3. lipnja. Kandidature će se predavati u samom DIP-u, a tek potom u Saboru.

Druga faza tiče se same izborne kampanje. U DIP-u kažu da se u to neće previše miješati - stranke i kandidati trebat će slušati upute HZJZ-a. Treća faza je sam izborni dan.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa danas je na konferenciji, nakon odluke predsjednika Republike Zorana Milanovića o raspisivanju parlamentarnih izbora za 5. srpnja, apelirao na birače da budu strpljivi. Što se tiče glasanja u inozemstvu, ako neka zemlja ne bi dozvolila glasanje, onda tamošnji birači neće ni moći glasati, rekao je Sessa.

HRejting: Evo kako 45 dana prije izbora kotiraju stranke

Sessa je rekao da je novina na ovogodišnjim izborima da ih situacija s koronavirusom tjera na korištenje nekih drugih alata, među ostalima alate informatičke tehnologije.

Sessa je rekao da su već imali kontakte s HZJZ-om te da su im zasad objasnili specifičnosti vezane uz izbore.

Dodao je da će u dijelu u kojem su nadležni inzistirati da se svi pridržavaju mjera. Dat će upute za prijem kandidacijskih lista i za sam izborni proces.

- Građani će se štititi kao što se i sad štite, ja se barem nadam. Naš je apel da se na dan izbora svi ponašamo kao što se ponašamo u nekim drugim aktivnostima u kojima negdje moramo doći, biti prisutni i tako dalje, rekao je Sessa.

Sessa je rekao kako se očekuje da će glasanje duže trajati i da će svaki birač na nj morati potrošiti malo više vremena. To uključuje čekanje u redu, fizičku distancu...

- I zato apeliram na birače da budu malo strpljivi i da ne koriste ono tradicionalno vrijeme između 11 i 13 sati i popodne od 17, rekao je Sessa.

U inozemstvu će se glasovati dva dana. Sessa je rekao da će MVEP morati zatražiti dozvolu od zemalja da se u njima uopće dopusti provođenje izbora i to je u tijeku. Glasanje u tim zemljama ovisit će o epidemiološkoj situaciji u njima, a ako neka zemlja ne bi dozvolila glasanje, onda tamošnji birači neće ni moći glasati.

- Tamo gdje strane zemlje dopuste, tamo će se obaviti, a vjerojatno će se morati poštivati one mjere zaštite od zaraze koje u tim zemljama inače postoje, rekao je Sessa.

Sessa je rekao da će predlagatelji lista morati voditi računa o ravnopravnosti spolova. Na listama mora biti najmanje 40 posto pripadnika podzastupljenog spola, a kazna je do 50.000 kuna, no nepoštivanje odredbe ne vuče za sobom nevaljanost liste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!