Kako će izgledati saborske rasprave u novim uvjetima?

27.10.2020.

19:03

Autor: Kristina Bojić/T.V./Dnevnik/HRT

default error photo
Kako će izgledati saborske rasprave u novim uvjetima, u Dnevniku HTV-a govore predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.
Za tjedan dana, idućeg utorka, aktualnim prijepodnevom počinje posljednja sjednica Hrvatskoga sabora u ovoj godini, ali i prva na kojoj će svim zastupnicima ovog saziva biti omogućeno sudjelovanje u raspravama. Nakon ocjene Ustavnoga suda da, ako 151 zastupnik ima pravo glasati, onda 151 mora imati pravo i raspravljati, Predsjedništvo Sabora ukinulo je stroga epidemiološka pravila prema kojima je dosad najviše 41 zastupnik mogao biti u dvorani za sjednice, raspravljati i replicirati.

➡️ Svi zastupnici će moći raspravljati i replicirati, oporba zadovoljna

O tome kako će izgledati saborske rasprave u novim uvjetima, u Dnevniku HTV-a govorili su predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Od sljedećeg utorka svi zastupnici, njih 151, mogu opet sudjelovati u raspravama. Kako će te sjednice izgledati?

- Nakon odluke Ustavnoga suda koja je bila više-manje očekivana za nas sve u Saboru, uskladit ćemo naš rad i Poslovnik s odlukom Ustavnoga suda. Temeljna odluka je da svi zastupnici koji imaju pravo glasati, njih 151, u svakom trenutku mogu sudjelovati u raspravi. I dosad su svi zastupnici po svakoj točki mogli raspravljati, jedino je ograničenje bilo to da dok nisu u sabornici ne mogu replicirati. Mi ćemo dogovorom koji smo danas postigli i Poslovnikom koji ćemo izmijeniti omogućiti da zastupnici koji ne sjede u sabornici nego u nekoj drugoj prostoriji u Hrvatskome saboru, u svakom trenutku sudjeluju u raspravi kao da sjede u sabornici, objasnio je Bačić.

Kako gledate na ove odluke, zvuči komplicirano - uz nove mjere, čeka nas i aktualno prijepodne, znamo što to znači i kako sabornica izgleda u uobičajenim okolnostima. Vjerojatno će biti i aktualno poslijepodne?

- Tijekom Aktualnog prijepodneva 40 zastupnika ima pravo postaviti pitanje. To je taman onoliko koliko nas sjedi u sabornici pa ćemo tako i postavljati pitanja. Dvorane oko sabornice bit će rezervno mjesto za one zastupnike koji žele sudjelovati u raspravi i vjerujem da neće biti nekog zastoja jer će biti vidljiv redoslijed repliciranja i zastupnici će po tom redoslijedu dolaziti do mikrofona koji će biti na vratima na kojima se inače nalazi fotograf. Izvjesno je da to neće uzrokovati probleme jer su i do sada zastupnici imali pravo na tri replike ali ih nisu mogli iskoristiti onda kada su htjeli. To je po meni bila jedna neproporcionalna mjera za ovu situaciju i mogla se prevenirati blažim tumačenjem Poslovnika, ustvrdio je Bauk.

Jeste li za uvođenje policijskog sata? Čačić je danas rekao da on je. Trebaju li nam strože mjere?

- Danas su stupile na snagu nove mjere koje stavljaju na snagu nova ograničenja za naše sugrađane. Ja bih prije predlaganja strožih mjera ipak pričekao neko vrijeme da vidimo hoće li ove mjere dati rezultata i zaustaviti širenje epidemije u Hrvatskoj. Ako se pokaže da su dovoljne, onda nema razloga za strože mjere. Ako se pokažu neučinkovitima i epidemija se nastavi širiti, onda Stožer ima pravo razmišljati o dodatnim mjerama. Ja to ne bih čak ni nazvao policijskim satom kada bi se on i uveo, rekao je Bačić.

S obzirom na sve što se događa, imamo li mi epidemiju pod kontrolom? Brojni oporbeni zastupnici danas su rekli da se kontrola izgubila, da treba mijenjati članove Stožera, da odluke treba donositi u Saboru dvotrećinskom većinom...

- Ja se s tim ne slažem. Ustav je potvrdio da su ovaj način rada i odluke koje Stožer donosi u skladu s Ustavom, ustvrdio je Bačić.

Bauk se s tim nije složio.

- Ja se slažem s izdvojenim mišljenjima ustavnih sudaca, dodao je Bauk.

Danas ponovno iz vaših redova poziv premijeru da sjedne sa svima vama, oporbenim zastupnicima, za stol i da vam se daju konkretni odgovori i projekcije o aktualnoj situaciji, o razmjerima mjera...

- Čim je izabran,  naš predsjednik Peđa Grbin izrazio je želju da se razgovara s Vladom ili s vladajućim strankama radi situacije u kojoj se Hrvatska nalazi zbog pandemije ali i posljedica pandemije. Mislim da to nije loše. Mjesto za formalni razgovor je svakako Hrvatski sabor, tonalitet rasprave ovisit će o obostranim reakcijama. Čim se premijer malo stabilizira od polemike s predsjednikom RH, vjerujem da ćemo i mi doći na red, rekao je Bauk.

Treba li premijer sjesti s oporbenim zastupnicima za stol?

- Ja bih podsjetio kolegu Grbina i kolegu Bauka da su imali priliku u srpnju nakon izbora sjesti i razgovarati s predsjednikom Vlade, a možda i dogovoriti neke mjere koje bi bile primjerene situaciji. Tada su to oni odbili. Premijer će idući tjedan cijeli utorak i gotovo cijelu srijedu biti u Saboru. To je prigoda čelnicima oporbe ali i oporbenim zastupnicima da pokažu je li im doista stalo do tog razgovora i suradnje s vladajućima i premijerom, poručio je Bačić na što mu je Bauk odgovorio da razgovor na javnoj sceni i razgovor iza zatvorenih vrata imaju različit tonalitet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!