Kako će izgledati testiranje i upis prvašića

02.05.2020.

12:38

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Pokušali smo doznati kako će se provoditi upisi u 1. razrede osnovne škole i što će biti s obaveznim testiranjima.
Iako su donesene mjere za povratak djece u vrtiće i škole, roditelji se pitaju što će  biti s upisima u 1. razrede osnovne škole. Pokušali smo doznati kako će se oni provoditi u ovim uvjetima, te što će biti sa obaveznim testiranjima.

Šestogodišnja Ema budući je prvašić. Veseli se što bi na jesen trebala krenuti u školu. Naučila je sva slova i brojke i zna engleski jezik. Za mamu Željku Emin upis u 1. razred predstavlja niz pitanja na koja trenutačno nema odgovora.
Kako su zbog epidemiološke situacije testiranja budućih prvašića odgođena, još nije jasno kako i kada, te hoće li se ona provoditi.

- Testiranje za prve razrede je vrlo komplicirano, zato što zahtjeva bliski kontakt. To su mala djeca, naše stručne službe moraju sa njima razgovarati, pomoći im, kaže ravnatelj zagrebačke OŠ Lovre pl. Matačića Tomislav Milek.

Mamu Željku brine upis bez pretrage, kako se ne bi dogodilo da se dijete upiše a da za školu nije spremno. Također, ne zna se ni kada će biti upisi i kako će izgledati. Učitelj Vibor Lisjak iz OŠ dr. Ivan Merz kaže kako su u njegovoj školi spremni za sve scenarije.

- Za sada se nitko nije odlučio da postoji testiranje, fizički pregled djece prije dolaska u školu. Neke države su odlučile da toga uopće neće biti. Mi, međutim, razgovaramo sa HZJZ-om i posebnom školskom medicinom, da se to u jednom posjetu liječniku specijalisti školske medicine - riješi, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Kako doznajemo, više informacija o upisima u 1. razred očekuje se početkom idućeg tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!