Kako će izgledati treća faza ublažavanja epidemioloških mjera?

10.05.2020.

12:14

Autor: I.D./Dnevnik/IMS/HRT/HINA

default error photo
Irena Serpak Makše učiteljica je prvog razreda u kojem od sada neće biti samo njezini učenici. Vozači autobusa nosit će maske i rukavice, a masku će trebati imati i putnici te će na ulazu u autobus morati dezinficirati ruke.
Sutra počinje treća faza ublažavanja epidemioloških mjera. Otvaraju se trgovački centri, restorani i kafići, nacionalni parkovi, parkovi prirode. Uvode se međužupanijske linije i linije domaćeg zračnog prijevoza. Studenti se u manjim skupinama vraćaju na praktični rad, djeca će ponovno moći u vrtiće, a oni u nižim razredima osnovne škole na nastavu.

Irena Serpak Makše učiteljica je prvog razreda zagrebačke OŠ Matka Laginje. No u razredu od ponedjeljka neće biti samo njezini učenici.

- To će biti mješovita grupa, prvi i treći razredi, kazala je Sepak Makše i dodala da će od ukupno 23-oje njezinih učenika u razredu sada biti samo jedna njezina učenica, a ostalih 22 učenika će raditi od kuće.

To znači, pojasnila je da će, kada joj nastava u školi završi, otići doma i raditi online. Kako se osjeća radi toga?

- Iskreno? Grozno. Voljela bih da je mojih svih 23 učenika ovdje i da ja s njima radim kao i do sada, a ne da dođe jedan, kazala je.

Javni prijevoz putnika na željeznicama

Javni prijevoz putnika u željezničkom prometu ponovno će se uspostaviti u ponedjeljak 11. svibnja, u skladu s mjerama Vlade za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, priopćila je u nedjelju HŽ Infrastruktura.

Istaknuto je kako je tijekom krize izazvane pandemijom, željeznički teretni prijevoz tekao bez prekida, a radnici HŽ Infrastrukture osiguravali redovit i siguran promet, a sada će, ponovnom uspostavom putničkoga prijevoza na hrvatskim prugama prometovati, osim teretnih vlakova, i vlakovi za prijevoz putnika.

Zato HŽ Infrastruktura upozorava sudionike u cestovnom prometu da povećaju pozornost pri kretanju preko željezničko-cestovnih prijelaza te da obvezno poštuju prometnu signalizaciju. Naime, međunarodna i nacionalna statistika pokazuje da su čak u 98 posto slučajeva za nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima krivi sudionici u cestovnome prometu (vozači, biciklisti, pješaci).

Također, u skladu s obvezujućom mjerom Agencije za sigurnost željezničkog prometa sljedećih mjesec dana - od 11. svibnja do 11. lipnja - svim prijevoznicima naloženo je da "daju zvučne signale nailaskom na sve željezničko-cestovne prijelaze". Mjera je donesena radi sprječavanja nesreća i povećanja sigurnosti željezničkoga i cestovnoga prometa.

U Hrvatskoj su, navedeno je, 1503 željezničko-cestovna prijelaza i svi su osigurani na jedan od propisanih načina osiguranja u skladu sa Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkoga sustava.

Osijek: međužupanijska vožnja autobusom

U autobus koji će noćas u 4 sata krenuti iz Osijeka za Zagreb, umjesto 49 putnika, moći će ući samo njih 22-oje. Preporuka je da putnici kartu kupe online ili na blagajni kolodvora, a ne kod vozača. Vozači će imati maske i rukavice, a i putnici bi trebali imati masku te na ulazu u autobus dezinficirati ruke.

Na mjestima iza vozača više se neće moći sjediti. Svaki autobus ima svoj raspored sjedenja tako da bude dovoljan razmak između putnika. Na koje sjedalo ne smiju sjesti, putnici će znati tako što će preko njega biti prevučen sigurnosni pojas.

Kada autobus dođe u Zagreb, dezinficirat će se svi rukohvati, nasloni za glavu, sve što se može rukom dotaknuti i tek nakon 20 minuta zbog jačine dezinfekcijskih sredstava, u njega se može ući. Po povratku u Osijek, osim redovite, bit će provedena i pojačana dezinfekcija cijelog autobusa.

Posjetitelji će moći i u Nacionalni park Krka

Nakon više od mjesec i pol, koliko su bili zatvoreni za posjetitelje - sutra se otvaraju nacionalni parkovi i parkovi prirode.

Među nacionalnim parkovima u koje će od sutra moći ući posjetitelji je i  Nacionalni park Krka. Kako će to izgledati, što će se moći vidjeti, kako će raditi ugostiteljski objekti - doznajte u videozapisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!