20:37 / 29.08.2020.

Autor: Andera Vatavuk/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Kako će izgledati život u studentskim domovima u vrijeme pandemije

-

-

Foto: - / -

Ubrzo počinje jesenski ispitni rok na fakultetima kao i nova akademska godina. Objavljeni su i natječaji za domove, a neki su se studenti u njih smjestili već prošli tjedan, ranije nego ikada.
Ubrzo počinje jesenski ispitni rok na fakultetima kao i nova akademska godina. Objavljeni su i natječaji za domove, a neki su se studenti u njih smjestili već prošli tjedan, ranije nego ikada.

Upute o održavanju nastave još čekaju, a pitaju se i kako će izgledati život u domu u doba pandemije.

Dominik je ljeto proveo u domu. Ostao je zbog posla koji je, zbog pandemije, teško pronašao.

- Zbog trenutne situacije i toga što je puno studenata računalo, kao i ja, da će raditi u Zagrebu pa ih je stoga puno i ostalo, zapravo posla nije bilo previše tako da nisam uspio naći posao, govori Dominik Karčić, student geografije.

Dobio je smještaj u domu i za iduću godinu, koja će ipak biti drugačija jer će se morati poštovati epidemiološke mjere.

- Dakle, moj stav i stav većine mojih prijatelja s kojima se družim je taj da zapravo nema straha, treba se držati osobne higijene i ona je sasvim dovoljna, a panika je sasvim nepotrebna, rekao je Dominik.

A mišljenja o tome hoće li studentima biti teško pridržavati se mjera su podijeljena.

- Pridržavamo se koliko trebamo, ali sada ćemo distancu baš stalno držati, naglašava Ivana Vukman, studentica Kineziološkog fakulteta iz Zagreba.

- S obzirom na to da sam dobila 5. kategoriju i nas 4 djevojke bismo trebale dijeliti 1 kupaonicu, ne vjerujem da bi trebao biti nekakav problem, rekla je Antonela Rosandić, studentica Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba.

Studentski centar u Zagrebu izdao je novi pravilnik o domskom redu i postupanju u izvanrednim okolnostima. U slučaju da se student zarazi koraci su sljedeći:

- Mi ćemo se konzultirati s nadležnim epidemiologom, studente ćemo poslati na pregled ako postoje indikacije, te će se samoizolacija osigurati u nadležnim ustanovama na području Grada Zagreba zato što Studentski centar za to nema uvjete, govori Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu.

To vrijedi samo za zagrebačke studentske domove, u kojima je najviše studenata i koji, poput kolega iz ostalih gradova, čekaju daljnje epidemiološke upute.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!