Kako će Schengen izgledati na našim granicama?

09.12.2022.

08:58

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Hrvatska 1. siječnja postaje 27. članica schengenskog prostora, što podrazumijeva da će se za manje od mjesec dana ukinuti granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće to će se implementirati i na zračne luke. Rezultat je to jednoglasne odluke ministara unutarnjih poslova država članica EU-a u Bruxellesu.

Kako će Schengen izgledati na našim granicama u operativnom smislu od iduće godine, u Studiju 4 je govorio Filip Dragović iz "Instituta za sigurnosne politike".

Dragović je u uvodnom dijelu govorio o tome koja je bila njegova uloga tijekom pregovora.

- Granična policija RH je krenula u proces i prije pregovora. Tada sam bio policijski službenik, a prve velike reforme su se dogodile formiranjem uprave granične policije. 2004. smo promijenili organizacijski koncept granične policije, to je bila jedna od ključnih stvari, rekao je.

Objasnio je da je Vlada tada s 3.000 sistematiziranih radnih mjesta odobrila povećanje do 8.400, što je omogućilo kasniji razvoj.

Kao pomoćnik ministar, vodio je radne grupe, no proces pristupanja Schengenu je imao nekoliko faza. Nakon ulaska u EU napravljeni su strahoviti napori, ističe.

- Sam ulazak u Schengen je politička odluka. Kao najveću dobit za sigurnosne službe vidim to da su sve druge zemlje članice na ovaj način priznale da je hrvatska policija u rangu s europskim policijama i da imaju povjerenje da će štititi njihove granice i građane kao što i oni to rade, rekao je.

Na pitanje kako će to operativno izgledati, rekao je da se u samom prelasku granice neće ništa bitno promijeniti.

- Novina je pristupanje RH određenim elementima koje do sada nismo imali, a to je izdavanje Schengenskih viza, pristupamo određenim policijskim mjerama i zabrana ulaska u RH je zabrana ulaska na cijeli teritorij Schengena, rekao je.

Što se tiče građana trećih država koji prelaze granicu, njima se neće ništa bitno mijenjati dok se ne uvedu novi informatički sustavi na samu granicu, a to se očekuje sljedeće godine.

Pogledajte cijeli razgovor u Studiju 4:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!