17:15 / 13.08.2020.

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/IMS/HRT

Kako će se odvijati nastava?

-

-

Foto: - / -

Ministarstvo priželjkuje povratak svih učenika na nastavu u škole. No skupina roditelja traži da se omogući i nastava na daljinu.
Do početka nove školske godine manje je od mjesec dana. Kako će izgledati nastava, još se ne zna. Ministarstvo obrazovanja objavilo je imena 23 stručnjaka radne skupine koja će predlagati rješenja i mjere zaštite. Ministarstvo priželjkuje povratak svih učenika na nastavu u škole. No jedna skupina roditelja traži da se omogući i nastava na daljinu.

Nastava počinje 7. rujna i to je zasad jedna od rijetkih činjenica kojima ravnatelji raspolažu.- Još ne znamo još kako će biti organizirana nastava na jesen, ali smatram kako bi se djeca svakako trebala vratiti u škole. S obzirom na to da se gospodarstvo više neće zatvarati, djecu nema tko čuvati i učiti, rekao je Tomislav Milek, ravnatelj OŠ Lovre pl. Matačića u Zagrebu.

Da sigurnost treba biti na prvome mjestu - poručuu roditelji okupljeni na Facebooku u inicijativi za mogućnost odabira online nastave.

- Provođenje ovih epidemioloških mjera u školama u situaciji i stanju u kakvom su naše škole je najblaže rečeno izazovno, a konkretno rečeno nemoguće. Razlog pokretanja ove Facebook grupe bila je zabrinutost za zdravlje naše djece, naših ukućana i nas samih, rekla je Ana Basić, administratorica FB grupe "Sigurnost prije svega - mogućnost odabira online nastave za 2020./2021".

Mnogi od njih imaju djecu ili ukućane koji su dio rizične skupine. Od ministarstva traže da im se - zbog rekordnog broja novozaraženih - omogući praćenje nastave na daljinu.

"Pristup je da sva djeca idu u školu, a ako postoji opravdani razlog, kao i prije epidemije, stručne osobe odlučit će može li dijete pohađati nastavu kod kuće. Sigurno nećemo ići s varijantom dobrovoljnosti i prebacivanja odgovornosti na roditelje da roditelji odlučuju hoće li dijete ići u školu ili ne", poručili su iz resornog ministarstva.

Potreban je konsenzus roditelja i struke, poručuju iz inicijative.

- Budući da je to ministar rekao, očekujemo da će ministarstvo i svi drugi koji su mjerodavni osigurati uvjete da ona djeca za koje struka odluči da pohađaju školu od kuće imaju takvu mogućnost. To znači da imaju sadržaje, da imaju opremu, da imaju pristup, rekao je Miroslav Mađerić, administrator FB grupe "Sigurnost prije svega - mogućnost odabira online nastave 2020./2021.".

- Važno je da roditelji, djeca i nastavnici dobiju jasne, strukturirane i predvidive upute kako bi se izbjegla svaka dodatna konfuzija i stres, rekla je Ivana Buljan Ajelić, zamjenica Pravobraniteljice za djecu.

Taj bi stres trebala otkloniti posebna radna skupina ministarstva. Njihov je zadatak izraditi mjere koje će u učionici i školama stvoriti sigurno okruženje - a prvi im je sastanak sazvan za idući tjedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!