Kako do ispričnica?

02.09.2020.

18:26

Autor: Domenika Bratović-Vela/Andrea Vatavuk/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo
A prema kojim kriterijima specijalisti školske medicine nakon toga odobravaju ispričnicu za dugotrajan izostanak učenika i učitelja iz škole, pitaju se i liječnici i ravnatelji već danima.
Do početka nove nastavne godine - još je samo pet dana. Roditelji djece za koju smatraju da zbog zdravstvenih razloga ne mogu pohađati nastavu - sve se više raspituju kod obiteljskih liječnika kako doći do potvrde koja bi im omogućila da polaze nastavu na daljinu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio detaljnije upute.

U posljednja dva dana dugogodišnja liječnica obiteljske medicine Vjekoslava Amerl-Šakić imala je više upita - kako do potvrde za učenike koji, smatraju njihovi roditelji, ne bi trebali u školu od ponedjeljka.

- Na toj potvrdi ja napišem koje su kronične bolesti djeteta koje ima i s tom potvrdom može ići tražiti eventualno ispričnicu kod školskog liječnika, kazala je liječnica obiteljske medicine Vjekoslava Amerl-Šakić.

A prema kojim kriterijima specijalisti školske medicine nakon toga odobravaju ispričnicu za dugotrajan izostanak učenika i učitelja iz škole, pitaju se i liječnici i ravnatelji već danima.

- Zasad još nitko nije najavio, ja sam u iščekivanju ovakvih prijedloga, rekla je ravnateljica OŠ Rapska iz Zagreba Diana Dujmović.

- Mi smo uputili dopis gdje smo zatražili da se definiraju rizične bolesti i stanja, ne samo kod djece, nego i kod nastavnika i to se onda spušta prema liječnicima primarne zdravstvene zaštite, dodao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

A na stranicama HZJZ-a danas je objavljen popis izrazito osjetljivih skupina. Najbolji pregled zdravstvene situacije svakog školarca imaju, ističe ravnatelj HZJZ-a, liječnici obiteljske medicine.

- To opet se ne može propisati na centralnoj razini jer to ovisi o procjeni liječnika koji prati dijete, koji prati obitelj i ima uvid u kliničku sliku... Liječnik uvijek ima mogućnost da dijete ostavi od kuće, a roditelja pošalje na bolovanje, a da se ta situacija procijeni na temelju kliničke slike, naglasio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Iako konačnu odluku o dugotrajnom izostanku s nastave donose specijalisti školske medicine, obiteljska liječnica savjetuje: za akutno bolesnu djecu bolje je da ostanu kod kuće.

- Djeca koja su zdrava, makar imala kronične bolesti, neka slobodno odu u školu, neka ih roditelji nauče da peru ruke, da se ne ljube, ne grle po školi, ne sline jedno drugo i to je to, istaknula je Amerl-Šakić.

Kako se bude mijenjala epidemiološka situacija, tako će se prilagođavati preporuke vezane za rizike boravka u školi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!