Kako funkcioniraju javne službe u COVID krizi? Provjerili smo u Šibeniku

04.02.2022.

07:00

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik/HRT

Kako funkcioniraju javne službe u COVID krizi?

Kako funkcioniraju javne službe u COVID krizi?

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kako funkcioniraju javne službe u COVID krizi? Utječe li broj zaraženih zaposlenika i onih u izolaciji na kvalitetu posla, provjerili smo u Šibeniku.

Od ranog jutra oni su u akciji. Otpad se odvesti mora, ali nešto teže to ide kad se u priču upetlja COVID. 


- Dečki su bili u izolaciji jer je kolega vozač imao koronu. Kompletna posada je bila u izolaciji, kaže Josip Morić, djelatnik tvrtke Zeleni grad.


Stoga valja prekrojiti smjene i odraditi prekovremene. U gradskoj čistoći 15 osoba na bolovanju je zbog korone i zasad sve funkcionira.


- Prioritet nam je miješani komunalni otpad, sve se uredno stiže na vrijeme i odvozi, a onaj dio reciklabilnog otpada, ako kasnimo, ostavljamo ga za sljedeći dan da se ponovno izorganiziramo, kaže Novica Ljubičić, direktor tvrtke Zeleni grad.


Bez poteškoća u COVID uvjetima radi i šibenski autobusni prijevoznik. 29 linija u gradu i županiji redovno prometuje.


- Nismo pod nekim velikim opterećenjem, zavisi od dana do dana. Možda se vide neke promjene u broju putnika, jedino to. Na nekim linijama je smanjen broj putnika upravo zbog koronavirusa, kaže vozač autobusa Matej Begura.


Zbog kojega je 15 % zaposlenika izvan funkcije. Situacija je stabilna, ali treba biti na oprezu. 


- Konstantno se brojke mijenjaju, netko završi u izolaciji, netko se vrati iz izolacije. Okviran plan postoji, mi imamo i određen broj ljudskih rezervi, nazovimo to tako, kaže Branimir Knez, direktor Autotransporta Šibenik.


A proteklog tjedna prostorije lokalnoga radija ostale su prazne. Polovina zaposlenika bila je pozitivna na virus pa se posao preselio u domove. 


- Moj posao je izgledao tako da sam doslovno iz pidžame izletjela, sjela na stolicu, vjerovali ili ne, navukla bundu preko glave i tako snimala vijesti, kaže radijska voditeljica Sanja Raičković.


Pet dana od kuće se pisalo, snimalo i montiralo. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji, program je neometano emitiran. 


- Meni je bilo skroz neobično da sjedim kući za laptopom, pišem i da nigdje ne idem. Jer novinarski i radijski posao, kao i svih novinara, je da si uvijek negdje, na nekim događajima, kaže urednica programa Živana Podrug.


S radom nisu stali u vrijeme rata, pa nisu ni u pandemiji. Do kraja tjedna ekipa bi se trebala vratiti iz samoizolacije na posao.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!