Kako ide glasovanje pod epidemiološkim mjerama

05.07.2020.

17:33

Autor: Tomislava Vucelić/Vijesti/B.A./HRT

default error photo
Uz poštovanje svih epidemioloških mjera - glasanje traje malo dulje od uobičajenog, no građanima to ne smeta.
U Hrvatskoj i inozemstvu otvoreno je oko sedam tisuća biračkih mjesta. Korištenje zaštitne maske, rukavica i vlastite kemijske olovke specifičnosti su ovih izbora, a mnogi su dugo stajali u redu kako bi dali svoj glas.

Ispred birališta od ranog jutra gužve. Uz poštovanje svih epidemioloških mjera - glasanje traje malo dulje od uobičajenog, no građanima to ne smeta.

- Pristojno je sve bilo, rekao je jedan glasač iz Zagreba.

- Svi su dobro pripremljeni. Ide brzo i baš je super napravljeno, kaže glasačica iz Siska.

Prije glasanja obavlja se dezinfekcija stolova i ruku. Nije obveza, ali je preporuka da se stavi maska na lice te ponese vlastita kemijska olovka.

- Normalno da smo se pripremili. Maskica, prstići..., kaže glasač iz Karlovca.

Birači su svjesni građanske odgovornosti:

- Izaći na izbore je uvijek važno. Ako ne izađemo onda netko drugi odlučuje.

- Ne možete prebacivati krivicu na drugog, ako niste izašli, to je najmanje pravo koje imamo pa da ga ostvarimo.

A svoje pravo ostvarili su i kandidati na izborima.

- Što više građana iskoristi svoje pravo, to sam ja i kao građanin i političar sretniji, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a.

- Svaki glas je bitan, ne bacajte svoj glas i ne dajte da netko drugi odlučuje umjesto vas, poručio je Davor Bernardić (SDP, HSS, HSU, SNAGA, GLAS, IDS, PGS).

- Četiri godine političari donose odluke, a birači strepe. Danas birači donose odluke, a političari strepe, rekao je Miroslav Škoro (Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti, BLOK, HKS, Hrast, SU, Zelena lista).

- Po vremenskoj prognozi vidim da će biti pretežno vedro i da je vjetar povoljan, rekao je Božo Petrov (Most nezavisnih lista).

- Još jednom pozivam sve građane da izađu i daju glas onome za koga misle da će ih najbolje zastupati, rekao je Tomislav Tomašević (Možemo, Zagreb je naš, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Za grad).

Glasali su i brojni drugi kandidati na izborima - o čijim sudbinama danas odlučuju građani.

Birališta su otvorena do 19 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!