10:16 / 11.08.2020.

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/IMS/T.V./HRT

Kako izbjeći nesreće na moru, riječ stručnjaka

Ilustracija (Foto: Milan Sabic/PIXSELL)

Ilustracija (Foto: Milan Sabic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Policija je jučer naplatila 204 tisuće kn kazni neodgovornim vozačima glisera. I plivači bi trebali dvaput razmislili hoće li plivati izvan sigurnosnih brana, poručuju.
Policija je uhitila 60-godišnjeg njemačkog državljanina koji je jučer kod Rovinja - gliserom usmrtio 26-godišnjeg kupača, sunarodnjaka. Glisiranje unutar 300 metara od obale najčešći je pomorski prekršaj, pokazala je i jučerašnja akcija policije i lučkih kapetanija. U 397 izvida utvrđeno je 120 prekršaja i naplaćeno oko 204 tisuće kuna kazni.

U Rovinju na moru poginuo 26-godišnji Nijemac

Još se ne zna je li u nesreći kod Rovinja riječ o glisiranju preblizu obale ili je kupač izašao iz sigurne zone, izvan tzv. plutajućih brana. Ovisno o tome, vozača glisera kazneno će se teretiti ili za ugrožavanje posebnih vrsta prometa ili za nehaj. No jednog života više nema.

- Ozlijeđeni je prevezen u Opću bolnicu Pula gdje je uslijed zadobivenih ozljeda preminuo 60-godišnji njemački državljanin uhićen je te se nad njim provodi kriminalističko istraživanje, izjavila je glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović.

Policija kaže da je 60-godišnjak ozlijeđenog odmah izvukao iz mora i gliserom doveo do obale. Kupači i ne previše prestrašeni, više oprezni. Kažu kako ima svega po moru, ali da ne idu preko zaštitne mreže. Posebno se čuvaju vozača skutera, jer ima neiskusnih vozača.

More je golema magistrala, samo nedostaju naplatne kućice, kažu stručnjaci.

- Realno, s obzirom koliko brodova ima i tko sve njima upravlja jako, jako malo nesreća ima. Naravno, tragedija je svaki put tragedija, ali nisu one toliko brojne koliko bi mogle biti, smatra vještak za pomorski promet Damir Višić.

Pomorski se promet nadzire, no djelatnici su opterećeni papirologijom i ne stignu biti posvuda, objašnjavaju stručnjaci. Dodaju, valjalo bi razmisliti o sustavu nadzornih kamera i na moru, baš poput onih u prometu.

- Na nekim kriznim točkama, a zna se točno koje su, to bi svakako doprinijelo sigurnosti, nije cilj kažnjavanje, ali kad ljudi znaju da tu i tu postoji opasnost da će ih uhvatit, malo bi drukčiji odnos imali prema svemu, dodaje Damir Višić.

A odnosi se to i na one koji glisiraju, ali i na kupače. Možda bi tada i oni dvaput razmislili hoće li plivati izvan sigurnosnih brana. Koje su tu, kao i svako zakonsko upozorenje, s razlogom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!