15:56 / 10.01.2018.

Autor: HRT

Kako izbjeći trovanja plinom i požare u sezoni grijanja

-

-

Foto: - / -

Iako se ne događaju često, otrovanje plinom, eksplozija u kući ili požar mogu biti kobni. Najčešće su uzrok neispravne instalacije i uređaji za grijanje te neodržavani dimnjaci.
Iako se ne događaju često, otrovanje plinom, eksplozija u kući ili požar mogu biti kobni. Najčešće su uzrok neispravne instalacije i uređaji za grijanje te neodržavani dimnjaci.

U sezoni grijanja osječki vatrogasci imaju u prosjeku 20-ak intervencija zbog požara prouzročenih neispravnim dimnjacima. Potvrđuju nam i da neoprez, neredovito prozračivanje prostorija, osobito onih s PVC stolarijom te napose neredovito održavanje instalacija i trošila mogu izazvati velike probleme. Čak je i obično kuhanje kave nedavno završilo eksplozijom.

I iz policije za HTV su potvrdili da svake godine bilježe otrovanja plinom. ''U 2017. smo imali 5 događaja trovanja plinom. U ovakvim nesrećama su sudionici imali sreću. Bilo je tri slučaja, odnosno tri osobe su bile lakše ozlijeđene. Također i prethodne 2016. godine su četiri osobe u pet slučajeva trovanja bile lakše ozlijeđene'', navode.

Da nešto nije u redu, može se primijetiti po nekim detaljima. ''Prvo na što trebaju paziti korisnici da li možda u posljednje vrijeme imaju česte glavobolje. Zatim da li se trošila gase, da li se često ugase ili kombi bojler ili peć. Isto takav slučaj može biti kod krutih goriva, na primjer kod peći na drva, peleta ili nečeg sličnog'', upozoravaju dimnjačari.

Sve opasnosti može spriječiti redovita kontrola i ovlašteni servis koji je i zakonski obvezan najmanje jedanput na godinu. Kako je prosječna starost trošila i instalacija u Slavoniji 15 godina, kontrole bi trebale biti i češće. Radi sigurnosti ukućana i doma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!