U akciji s presretačem na autocesti

11.08.2023.

07:58

Autor: Ognjen Golubić/Stephanie Stelko/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/R.S.

Stravična prometna nesreća dogodila se 5. kolovoza na autocesti A1 u blizini Zagvozda, odnosno čvora Ravča. Tri su osobe preminule, a još dvije zadobile teške ozlijede opasne po život. Četiri dana kasnije u teškoj prometnoj nesreći na autocesti A6, na radnom zadatku smrtno su stradala dvojica djelatnika Hrvatskih autocesta. Nemar i umor, prebrza vožnja i korištenje mobitela najčešći su uzrok ovih tragični događaja. 

Prekršitelj se našao između dvije vatre, helikopterskog nadzora i cestovne patrole. 

- Sačekamo počinitelja koji se približava zaustavnom trakom, motorist će ga zaustaviti stop tablicom i uporabom plavih svjetala, a potom ćemo ga odvesti na pogodno mjesto za isključivanje iz prometa jer je opasno zaustavljati vozila na zaustavnoj liniji. Ići ćemo skroz do naplatnih kućica, prvi izlaz desno i tu ćemo na siguran način obaviti nadzor vozila i vozača, za HRT emisiju Dobro jutro, Hrvatska rekao je Krešimir Mišić, voditelj Službe prometne policije PU zagrebačke. 

- Utvrđuje se identitet prekršitelja uvidom u vozačku i prometnu dozvolu, nakon toga motorist će sankcionirati uočeni prekršaj na samoj cesti, dodao je Mišić. 

Intervencije 


Mišić je kazao da je kazna za ovakav prekršaj je 260 eura. 


- U ljetnoj sezoni svaki vikend, subota i nedjelja, velike su gužve na cestama i dosta je intervencija. Najčešći prekršaji su preticanje po zaustavnoj traci, cik-cak vožnja, neprilagođena brzina i prekomjerna brzina. Mi letimo preventivno, imamo kamere na helikopteru i tijekom tog preventivnog rada nailazimo na počinitelje i uočavamo ih, objasnio je Alen Sambolec, pomoćnik zapovjednika ATJ Lučko za zrakoplovnu jedinicu. 


Situaciju na hrvatskim autocestama snima i 1700 kamera, a sve prate u Središnjem centru za nadzor i vođenje prometa.


- Na ovom mjestu imamo potpune informacije o stanju u prometu, ne samo s autocesta koje su u nadležnosti Hrvatskih autocesta nego svih autocesta u Hrvatskoj. Informacije su u realnom vremenu, u vrijeme turističke sezone u vršnim opterećenjima u ovom prostoru nalaze se i policijski službenic ako se dogodi neka prometna nesreća ili neki zastoj u prometu kako bi se što žurnije mogle poduzeti aktivnosti da bi se što prije promet normalizirao, objasnio je Josip Mataija, dipl. ing., voditelj Službe prometne policije u Ravnateljstvu policije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!