16:18 / 04.05.2020.

Autor: Renata Waldman/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Kako izgleda dolazak liječniku: "Normalno, ulaz, pregled, doviđenja..."

-

-

Foto: - / -

Na ulazu u bolnicu primarno-trijažni šator. Kroz njega mora proći svaki pacijent. U borbi protiv virusa je i termovizijska kamera
Danas se postupno počeo aktivirati zdravstveni sustav koji je zbog pandemije koronavirusne bolesti bio usmjeren na zbrinjavanje hitnih pacijenata. Tako su i u KBC-u Osijek ponovno pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od sredine ožujka.

Na ulazu u bolnicu primarno-trijažni šator. Kroz njega mora proći svaki pacijent. U borbi protiv virusa je i termovizijska kamera.

- Normalno. Normalan ulaz, pregled, temperatura, na odjel, doviđenja, nazad. Gotovo, kaže Zvonko Perčević za HRT-ov Regionalni dnevnik.

Ana je došla na preventivni pregled.

- Bila sam pozvana telefonski u petak jer sam naručena još početkom godine, i sad sam došla na ultrazvuk dojke, kaže Ana Majić.

- Savjet je da dođu oni bolesnici koji imaju zakazan termin za pregled i, naravno, svi hitni bolesnici koji kao i dosad trebaju dolaziti u bolnicu, ističe doc. dr. sc. Krunoslav Šego, dr. med., v. d. pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Osijek.

- Primili su me svaki put na kontrolu. Pala sam niz stepenice, kaže Tena Đurić.


Najduže liste čekanja i dalje su za ugradnju endoproteza kuka i koljena.

- Liste su negdje bile 10 do 12 mjeseci. I sada smo prvo pozvali pacijente koji su trebali biti operirani krajem 3. mjeseca i dalje ćemo malo pojačanim radom i ubrzanim nastojati to smanjiti, kaže doc. prim. dr. sc. Zoran Zelić, dr. med., pročelnik Zavoda za ortopediju i traumatologiju KBC-a Osijek.

Da bi pacijenti što kraće boravili u bolnicama, pojačat će se koordinacija s liječnicima primarne zdravstvene zaštite.

- U biti su liječnici obiteljske medicine temelj svakog zdravstvenog sustava. Mi se jako oslanjamo na njih, a sad ćemo se još više oslanjati na njih, kaže Šego.

Osječku bolnicu očekuje još mnogo posla. Slijedi ponovni preustroj odjela te povratak u prijašnji prostor. Zbog prenamjene bolnice koja se većinom usmjerila na liječenje oboljelih od koronavirusa odjeli su privremeno bili preseljeni.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!