17:22 / 09.01.2018.

Autor: HRT

Kako izgleda postupak upisa u registar darovatelja koštane srži

-

-

Foto: - / -

Darivatelj može biti svaka zdrava osoba od 18 do 40 godina. Nakon popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika, daje se uzorak krvi.
U hrvatskom registru potencijalnih darovatelja koštane srži upisano je oko 60.000 građana, a tipizirano je 55.000 uzoraka krvi. Do sada je od hrvatskih darivatelja izliječeno 55 domaćih pacijenata, 21 inozemni i izvezeno je 5 doza pupkovine.

Transplantaciju koštane srži u KBC-u zagreb čeka 8 djece. Jedino je to mjesto u Hrvatskoj gdje se tranplantiraju matične stanice od nesrdonih darivatelja. Godišnje tranplantiramo između 10-15 djece, s tim da ne transplantiramo samo djecu iz Hrvatske nego i iz okolnih zemalja dijete moramo dovesti prvo u remisiju, a remisija je stanje kada više nemamo znakova bolesti zbog koje se dijete transplantira, onda nađemo adekvatnog darivatelja, rekao je Ernest Bilić, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju, KBC Zagreb.

Darivatelj može biti svaka zdrava osoba od 18 do 40 godina. Nakon popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika, daje se uzorak krvi. Darivatelji se tipiziraju za gene HLA - genetski sutav koji je najpolimorfniji kod čovjeka, stoga je potrebno imati veliki broj darivatelja jer je veliki broj kombinacija i šanse da svaka osoba nađe potencijalnog darivatelja.

Možete darovati matične stanice ali i koštanu srž. Nakon medicinske obrade, slijedi transplantacijski zahvat. Darovanje matičnih stanica je procedura koja za darivatelja ne predstavlja nikakav poseban rizik.

Stanice se mogu uzeti iz same koštane srži u općoj anesteziji u operacijskoj sali ili se mogu što se danas sve češće radi uzeti iz periferne krvi tzv. postupkom mobilizacije matičnih stanica.

U posljednje tri godine napravljeno je 250 transplantacija alogenih matičnih stanica. Lani ih je bilo najviše. Novu priliku za život dobilo je 80 bolesnika od čega 9 djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!