14:49 / 27.04.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Kako je haker iz Zaprešića zapravo krao novac

-

-

Foto: - / -

Hrvatskog hakera mjesecima je tražila policija iz cijelog svijeta.
Uhićenje 19-godišnjeg hakera iz Zaprešića koji je upravljao servisom za kibernetičke napade na vlasnike internetskih stranica iz cijelog svijeta i tako zaradio milijune kuna šokiralo je javnost. Tim više što je riječ o mladiću bez školovanja, to mu naime nije smetalo da nezakonito trguje, među ostalim, i kriptovalutama u svim krajevima svijeta. Hrvatskog hakera mjesecima je tražila policija iz cijelog svijeta.

Tomislav Androš, konzultant za informacijsku sigurnost, za Studio 4 objasnio je kako je mladić zapravo krao novac: "On je bio jedan od administratora internetske stranice koja je služila kao servis za uskraćivanje usluga drugim stranicama. Iznajmljivao je taj servis svakoj zainteresiranoj strani koja je bila voljna platiti kako bi uskratili drugima servis".

Servis je postavio na internetski poslužitelj u vlasništvu jednog nizozemskog poduzeća. Upravo nizozemski odjel za visokotehnološki kriminal započeo je istragu u koju se poslije uključio Europol. Nakon otkrivanja detalja uključena su i tijela iz Hrvatske i Srbije. Za velik broj napada zaradio je i veliku količinu novca sebi i svojim korisnicima. Mladića se konkretno tereti za milijun i pol dolara ostvarene novčane koristi, barem je to broj kojem su uspjeli ući u trag.

Nezakonito je zarađivao na uplatama paketa Bitcoina. Osim toga kako priskrbiti novac, trebao ga je nekako i legalizirati. "Policija ne može dati mnogo detalja s obzirom na to da je riječ o tekućoj istrazi", kaže Androš, ali ono što se uspjelo doznati jest da je upotrebljavao prepaid kartice i da je kupovao zlato. "Znači to su neke standardne metode kako oprati novac", objašnjava. Do mladića nije bilo toliko teško doći koliko skupiti dokazne materijale protiv njega. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!