16:06 / 10.09.2018.

Autor: Hina/HRT

Kako je izveden revolucionarni zahvat u KBC-u Zagreb

-

-

Foto: - / -

Zahvat je hitno izveden u petak u noćnim satima na 55-godišnjem pacijentu iz Siska, kojem je bio ugrožen život.
Liječnici KBC-a Zagreb obavili su jedinstven zahvat saniranja puknuća gigantske aneurizme zdjelične arterije, nastale zbog potpunog rascjepa cijele aorte uz minimalno invanzivan endovaskularni zahvat, objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

HRT je o velikom uspjehu zagrebačkih liječnika izvijestio jučer:

Revolucionaran zahvat u KBC-u Zagreb

Zahvat je hitno izveden u petak u noćnim satima na 55-godišnjem pacijentu iz Siska, kojem je bio ugrožen život. Nakon operacije pacijent se dobro oporavlja, rečeno je na konferenciji u KBC-u Zagreb.

"Kod tog je zahvata jedinstveno to što, iako tehnika i metoda rada jest opisana, takva skupina patoloških stanja, koja je bila kod bolesnika, nikad dosad nije publicirana u znanstvenoj literaturi", kazao je Dražen Perkov, intervencijski radiolog koji je uz medicinski tim izveo zahvat.

U složenoj i rizičnoj dvosatnoj operaciji bolesniku je sanirano puknuće uz minimalno invazivan zahvat kroz preponske arterije, bez kirurškog rezanja i otvaranja trbuha i zdjelice. "Takav zahvat, kombinacija paralelnih stent-graftova, u tako složenim anatomskim uvjetima aorte do sada nije objavljen u dostupnoj znanstvenoj literaturi", naglasio je Perkov.

Vaskularni kirurg Damir Halužan, koji je asistirao u zahvatu, dodao je kako je zahvat bio specifičan zbog dvostrukog volumena aorte bolesnika, što je iznimno rijetka patologija.

Ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić istaknuo je da se takvi zahvati mogu raditi samo uz vrhunske doktore i tehnologiju, kao i da su izuzetno skupi te značajno nadmašuju cijenu koju za te usluge plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. No, dodao je, u interesu je pacijenta bilo napraviti takav zahvat te će se tako raditi i ubuduće.

Predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Ivica Sjekavica ustvrdio je kako takvi složeni zahvati počivaju na voluntarizmu i entuzijazmu čitavog medicinskog tima, pa je ponosan na sve koji su u njemu sudjelovali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!