Kako je koronakriza utjecala na policajce?

15.07.2020.

11:34

Autor: I.Z./Studio 4/IMS/HRT

default error photo
Glavina Jelaš je poručila da su policajci imali percepciju da im je posao bio teži u uvjetima koronakrize, ali da su bili dobro opremljeni.
Voditeljica Centra za mentalno zdravlje Visoke policijske škole doc.dr.sc. Ivana Glavina Jelaš u emisji "Studio 4" rekla je da je Centar za mentalno zdravlje Visoke policijske škole proveo istraživanje, a cilj je bio ispitivanje percepcije života policajaca u vrijeme epidemije zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

- Mi smo kao istraživači shvatili da su policajci vrlo vrijedan izvor informacija što se tiče uvida u ponašanje građana, uvid u vlastito mentalno stanje i svakodnevne promjene u funkcioniranju sustava, dodala je Glavina Jelaš.

Naglasila je da se istraživanje provodilo online, a uzorak je bio 700 policajaca.

- Omjer je bio 80-20, muškarci i žene. Dob je bila oko 40-42 godine, poručila je.

Naglasila je da su većinom bili uključeni u testiranje oni policajci koji su radili na terenu.

Glavina Jelaš je poručila da su rezultati u skladu s očekivanjima. Kazala je da su policajci imali percepciju da im je posao bio teži u uvjetima koronakrize, ali da su bili dobro opremljeni. Rekla je da su policajci prema istraživanju pokazali da su bili u velikoj brizi, te da su brinuli za svoje zdravlje kao i za zdravlje svojih bližnjih.

- Brinula su ih pitanja oko gospodarske situacije, ali unatoč svim tim brigama, pokazali su da nisu bili pod većim stresom, rekla je.

Dodala je da im je obitelj bila u najvećem fokusu da se ne zarazi, pa čak i više nego oni sami.

- Policajci su percipirali građane da su bili zabrinuti, aneksioni, iziritirani, poplašeni, ali unatoč svemu, da su se pridržavali mjera Stožera civilne zaštite, da su poštivali policiju i policijske mjere više nego prije epidemije, poručila je.

Istaknula je da se percepcija prema policajcima mijenja kada ih trebamo. Naglasila je da su policajci otporniji na stres od ostalih građana, ali treba se baviti njihovim mentalnim zdravljem.

Glavina Jelaš  poručila je da je najvažnija osobina dobrog policajca struktura ličnosti.

- Prvo i osnovno emocionalna stabilnost, niska impulzivnost, velika mogućnost samokontrole, dodala je.

Naglasila je da su policajci izloženi velikom stresu i da je jako bitno kako se nose s istim.  Glavina Jelaš je rekla da su bitne i komunikacijske vještine u policijskom poslu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!