Kako je maskiranim Rusima propala pljačka u Karlovcu

23.02.2020.

21:24

Autor: Borko Brunović/HRT

default error photo
Pljačke bankomata s pomoću kodova koji omogućuju isplatu novca - nisu novost, no za građane velika opasnost vreba pri kupnji i plaćanju putem interneta.
Dvojica dvadesetogodišnjaka, koji su prije nekoliko dana došli iz Rusije, a u Hrvatsku ušli na različitim graničnim prijelazima, pokušala su izvesti sofisticiranu pljačku bankomata. No, unatoč detaljnim pripremama, hakerskom znanju i mjerama opreza u pljački nisu uspjeli pa su, umjesto novca, na ruke dobili - lisice.

Veljača - mjesec maski. I dok većini služe za karneval, dvojica mladih Rusa, koji su avionom stigli u Zagreb pa unajmljenim automobilom u Karlovac, imala su drukčije planove.

Stavili su umjetne brkove i periku, došli do bankomata, skinuli zaštitnu plastiku, spojili elektronski uređaj preko kojeg su htjeli dati zahtev za isplatu novca iz bankomata, no na žalost pljačkaša i na sreću banke - to im nije pošlo za rukom. Pljačka se zakomplicirala pa su od nje odustali. Razdvojili su se te pokušali sakriti tragove i identitet, ali policija ih je otkrila i uhitila.

- I zagrebački policajci, karlovački policajci i PNUSKOK su povezali cijeli taj mozaik, povezali su njihov dolazak, smještaj i činjenje tog kaznenog djela koje je ostalo u pokušaju, pronašli ih i dovršili kriminalističko istraživanje, istaknula je glasnogovornica PUZ-a Marija Goatti.

Pljačke bankomata s pomoću kodova koji omogućuju isplatu novca - nisu novost, no za građane velika opasnost vreba pri kupnji i plaćanju putem interneta.

- Puno češći oblik napada, kad govorimo o financijskim transakcijama, je krađa određenih brojeva kartica ili svih podataka s kartica što znači da netko gleda broj kartice ili gleda pin koji se koristi na toj kartici ili u određenim dućanima ili restoranima uzima sam broj kartice i onda te kartice kasnije koristi, ističe stručnjak za internetsku sigurnost Alen Delić.

Najbolja su zaštita - oprez i svijest da se brojevi računa, pinovi i ostale privatne informacije ne otkrivaju nikome, a pri unosu - skrivaju i štite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!