Kako je raditi na teško podnošljivoj vrućini?

21.07.2022.

20:18

Autor: Melita Šare/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Tadija Lepur

Tadija Lepur

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Vratile su se teško podnošljive vrućine. Ne samo da ih treba preživjeti, nego po njima i raditi, no nemaju svi mogućnost rada u ugodno rashlađenim prostorijama. 

Roštilj-majstor Tadija Lepur gotovo je u vatri. I tako osam sati na dan već 15 godina na 50 °C.


- Stvar je navike, ne stojite ovdje non-stop, kaže Tadija. 


Manje mesa, više lakše hrane, ponavljaju liječnici, iako je interna šala roštilj-majstora da jedu plodove mora samo ako janje upadne u more.


- Ne može nama ništa biti, mi smo baš pravi kršni ljudi, ističe Tadija. 


Dok ovih dana zbog nesnosnih vrućina doslovce ptice padaju s neba po Europi, naša ekipa posjetila je jedno radno okružje koje je prilično poželjno ovih dana, pogon za preradu ribe.


Ugodnih deset stupnjeva. Inače rad u pogonu za preradu ribe, svi znaju, itekako je težak, ruke stalno u vodi i ne baš ugodan miris. Sada na deset stupnjeva u džemperima, ipak je malo ugodnije kada je vani 35 °C, u hladnjači i - 20 °C. Temperaturne razlike i do 50 stupnjeva mogu biti prilično opasne za zdravlje.


- Opasnost postoji od srčanog udara, moždanog udara, svakakvih ugrušaka, plućnih bolesti, navodi Mateja Lisica, tehnologinja u pogonu za preradu ribe u Bibinju.


Na vrućem asfaltu pak opasnost od dehidracije, vrtoglavice, omaglice. Hitna pomoć stalno ima posla.


- Kad bismo uspoređivali sa 2019. godinom, koju smatramo rekordnom, tada smo imali porast od 150 posto, a ovaj lipanj je bio sa 30 posto porasta u odnosu na tu 2019., iznosi podatak medicinski tehničar zadarske Hitne pomoći Ive Miletić.


Kada i na koliko će se zaustaviti živa na termometru, nitko ne zna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!