Još su otvorena pitanja u vezi sa smrću bebe iz Osijeka

07.04.2021.

19:47

Autor: Igor Rotim/Dnevnik/HRT/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: Pixabay / Pixabay

Nakon tragičnog slučaja djevojčice iz Nove Gradiške, veliku pozornost izazvala je i smrt dvomjesečne bebe u Osijeku. Djevojčica je rođena prerano, a u bolnici je izdvojena iz obitelji zbog procjene da se roditelji za nju ne mogu primjereno brinuti. Nakon nepunih mjesec dana, na uskrsno je jutro preminula u Dječjem domu Klasje.


U nedjelju u zoru dvomjesečna djevojčica prestala je disati. Dežurna medicinska sestra Dječjeg doma Klasje započinje reanimaciju, dolazi hitna, ali pomoći nije bilo. Roditelji tvrde da su dan prije upozorili da je dijete bolesno.

- Da nam dijete hropti, u dva navrata, gdje nam je prvi puta obećano da će se odvest kod doktora, očito da se to nije dogodilo – ispričao je otac Ivan Kovačević.

- Prema dostupnim informacijama koje smo dali na uvid svim službama, dijete ni jednom nije imalo povišenu temperaturu, svakodnevno se mjeri, ujutro i navečer, ako se naravno pokaže temperatura, mjeri se stalno tijekom dana. Respiratornih smetnji dijete nije imalo – odgovara Miranda Glavaš Kul, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici.

Teško bolesna djevojčica, prema odluci Centra za socijalnu skrb, nakon liječenja u KBC-u Osijek smještena je u dom, zato što je majka tijekom trudnoće zanemarila liječenje vlastite teške bolesti.

- Njima su bili poznati problemi majke, njenog zdravstvenog stanja i njenog ponašanja tijekom trudnoće. I zbog toga je bolnica nas i izvijestila da se uključimo u rješavanje tog slučaja – objašnjava Ivka Kaurinović, v.d. ravnateljice Centra za socijalnu skrb Osijek.

Majka Verona Kovačević sve to negira:

- Da nisam sebi davala lijekove, ja ne bih sjedila ovdje - kaže.

U nepunih mjesec dana provedenih u domu djevojčica je četiri puta vođena na preglede, a tri puta pregledala ju je patronažna sestra. Iz bolnice je otpuštena u stabilnom stanju.

- Kod otpusta s Klinike za pedijatriju dijete je bilo zdravo s preporukom potrebe daljnjih kliničkih kontrola prema dobivenim uputama u otpusnom pismu, navodi se u priopćenju KBC-a Osijek.

Roditelji koji odgajaju još šestero djece, uz dugogodišnju pomoć centra za socijalnu skrb, u šoku od tuge traže odgovor zašto je djevočica umrla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!