Kako mladi mogu riješiti stambeno pitanje?

10.03.2023.

14:26

Autor: HRT/IMS

Odbor za obitelj

Odbor za obitelj

Foto: HTV / HRT

Kako mladi mogu riješiti stambeno pitanje - bila je tema sjednice Odbora za obitelj, mlade i sport u Hrvatskom saboru. 

APN je od 2017. do 2021. odobrio više od 22 tisuće subvencioniranih stambenih kredita, no pitanje je koliko je takav oblik stambenog zbrinjavanja mladih utjecao na porast cijena nekretnina, čulo se na sjednici.

Iznesena su i neka alternativna rješenja i primjeri dobre prakse.

- Problem je iznimno velik rast cijena nekretnina u zadnjih pet godina u gradu Zagrebu i Dalmaciji gdje se cijena kredita udvostručila. Ne moram ni reći koliki problem to predstavlja za mlade obitelji u rješavanju njihovog stambenog pitanja. Ova mjera subvencioniranja kredita je nekad iznosila 10 posto od cijene, a sada je to palo ispod 4 posto. Neki kažu da država benzinom gasi vatru, neki kažu da je to dodatna pomoć, rekla je Vesna Vučemilović, saborska zastupnica, Hrvatski suverenisti.

- U Hrvatskoj možete prodati nekretninu nakon dvije godine bez plaćanja ekstraprofita odnosno poreza na zaradu. U Njemačkoj i Austriji je to 10 godina. To uvodi špekulatne u igru i njihov kapital u Hrvatsku jer se više isplati špekulirati s nekretninama nego ulagati novac u štednju u bankama. U tome velikim dijelom sudjeluju i hrvatski iseljenici, rekao je Tado Jurić, demograf, Hrvatsko katoličko sveučilište.

- Mi smo željeli izgraditi stanove za mlade i te stanove 10 godina dati u najam, a nakon 10 godina po već dogovorenoj povlaštenoj cijeni prodati, ali tako da sav najam plaćen u tih 10 godina uđe u otkupnu vrijednost stana. Dakle, onaj tko je dobio stan, od prvog dana korištenja je zapravo vlasnik, ali grad Dubrovnik  zadržava mehanizme kontrole i nadzora korištenja tih stanova, rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika i saborski zastupnik, HDZ.

- Izgradnja novih stanova, promijeniti zakonsku regulativu da se definiraju odnosi i načini izgradnje, najma i otkupa društveno najamnih stanova i stanova u privatnom vlasništvu, predvidjeli bi određene državne poticaje, izmijeniti poreznu politiku gdje bi se regulirali kratkoročni i dugoročni najmovi, pitanje stambenih zajednica da se omoguće i potiču za gradnju najamni stanova putem tih stambenih zajednica uz sudjelovanje potencijalnih stanara, javno-privatno partnerstvo, revitalizirati napuštene objekte, navela je Andreja Marić, saborska zastupnica, SDP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!