20:40 / 04.12.2019.

Autor: Dominique Bratović-Vela/HRT

Kako nadoknaditi 16 nastavnih dana, odlučit će školski odbori

-

-

Foto: - / -

Do kraja polugodišta najkasnije, znat će se tko je ostao bez dijela praznika i koliko se produljuje nastavna godina.
Otkad je školsko zvono ponovno zazvonilo, u školama traju sastanci, analize - kako nadoknaditi 16 nastavnih dana u zadanom godišnjem planu škole,  i uz 3 modela praznika.

Ministarstvo obrazovanja još u petak dalo je upute školama - svaka od njih 1300 može samostalno odlučiti. Pa su tako u jednoj zagrebačkoj obrtničkoj školi tijekom štrajka učenici bili na stručnoj praksi. Tako su smanjili broj dana za nadoknadu.

- Konačnu odluku o planu nadoknade donosi školski odbor koji upravlja školom - ističe Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja.

U školskom odboru su predstavnici nastavnika, roditelja i osnivača, prije toga će se čuti mišljenje i vijeća roditelja, i nastavničkog vijeća i vijeća učenika - kaže Hitrec.

Bez konzultacija s osnivačima škola - gradovima i županijama - odluka o nadoknadi ne može se donijeti, čujemo od ravnatelja. I ti su razgovori već počeli.

- Da ne stvaramo dodatni trošak prijevoza učenika i uvođenja posebnih linija, dogovaramo sa osnivačem Koprivničko-križevačkom županijom, najbolji način usklađivanja vremenika za sve škole - kaže Vjekoslav Robotić, ravnatelj Gimnazije "Fran Galović", Koprivnica.

Barem dio nadoknade treba biti isti za sve, inače smo u kaosu, ističe predsjednik zagrebačke udruge ravnatelja, prije sastanka s osnivačem u ponedjeljak.

Do kraja polugodišta najkasnije, znat će se tko je ostao bez dijela praznika i koliko se produljuje nastavna godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!