17:54 / 03.01.2020.

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/HRT

Kako napreduje nacionalni program reformi za 2019.?

Ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Nakon osam mjeseci provedbe nacionalnog programa reformi pred Vladom je još dosta posla.
Nakon sjednice Vlade u Banskom dvorima održan je i sastanak o provedbi nacionalnog programa reformi za 2019. godinu.

Nakon osam mjeseci provedbe nacionalnog programa reformi pred Vladom je još dosta posla.

- S prosincem negdje smo na oko 30% izvršenja i sukladno tome sigurno da je i bio razlog za ovakav jedan sastanak da se sada ispred sebe imamo još zadnja četiri mjeseca. Dakle, kalendar nacionalnog programa reformi nije kalendarska godina, nego europski semestar i ti rokovi su do kraja travnja, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

A do tada treba ostvariti tri cilja - bolje poslovno okružje, povezivanje obrazovnog sustava s tržištem rada i jačanje javnih financija gdje i bilježimo najveći napredak.

- Najjača, najveća i najupečatljivija reforma koju smo proveli, ja bih rekao da je to reforma javnih financija, rekao je Marić.

Ipak dug u zdravstvu od 8 milijardi kuna i dalje se ne smanjuje, no zato bi se na preglede moglo čekati malo manje.

- Povećali smo posao na godišnjoj razini otprilike 20%, a sada uređujemo informatički iliste čekanja će otprilike biti smanjene za 20%, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Jedan od 10 reformskih prioriteta je i bolje upravljanje državnom imovinom zbog čega je važno napokon završiti registar državne imovine.

- Kod nas će biti nekretnine i pokretnine plus trgovačka društva, odnosno udjeli. I to će u ovom trenutku biti popisano, a ono što će biti potrebno u idućem razdoblju napraviti to su procjene, rekao je ministar državne imovine Mario Banožić.

Tu su još reforme pravosuđa, javne uprave, zakon o plaćama u javnim i državnim službama, poticanje demografske obnove i još mnoga toga zbog čega će Vlada u izbornoj godini trebati ubaciti u petu brzinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!