Kako napreduje obnova Zaprešića?

28.12.2022.

17:40

Autor: Marisabel Majić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Zgrada u Zaprešiću oštećena u potresu

Zgrada u Zaprešiću oštećena u potresu

Foto: Sandra Simunovic / Pixsell

Osim stanovnika Banovine, potresa 29. prosinca 2020. dobro se sjećaju i stanovnici Zagreba i Zaprešića. Potres je tada iz središta Zaprešića iselio stotinu obitelji. Ususret godišnjici posjetili smo Zaprešić i provjerili kako napreduje obnova i što je sve do sada napravljeno za obitelji koje su ostale bez doma.

Dvije su godine prošle, no u središtu Zaprešića još sve podsjeća na potres magnitude 6,2 prema Richteru koji se dogodio u 75 kilometara udaljenoj Petrinji.

 - U našoj zgradi je stubište jako oštećeno. Stavili smo grede za svaki slučaj. Nemamo grijanje i nosivi zidovi dijelova zgrade su u lošem stanju. Inače u zgradi živi gospođa od 80 godina, grije se na klimu i jedna obitelj se vratila s malim djetetom koje se rodilo nakon potresa, rekao je predstavnik stanara Ivan Damiani.

U ostalim stanovima nema nikoga.

- Svim stanarima smo osigurali ili pomogli u osiguranju zamjenskog smještaja. Već drugu godinu plaćamo smještaj stanarima u zamjenskim stanovima otkako ih je ova nesreća stisla. Isto tako Zaprešić je platio svu projektnu dokumentaciju od prve analize stanja, rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Četiri će se zgrade obnoviti, a jedna srušiti.

- Ona je oštećena, ima famoznu narančastu naljepnicu, ne mogu ljudi u njoj stanovati. Vjerujem da se štete nisu povećale nego da ćemo se moći pokriti s novcem koji je odobren, smatra predstavnica stanara Ksenija Stojaković.

Očekuje se da će se najkasnije do ožujka odrediti izvođači radova.

- Radi se o principu samoobnove gdje su stanari odabrali model gdje oni samoinicijativno preko svog upravitelja pokreću svaki postupak, objašnjava Krešimir Tuđman iz gradskog stambenog komunalnog gospodarstva.

- Govorimo o zgradi, otprilike 4 milijuna kuna će biti dodijeljeno ukupno, dodaje.

Baš kao i stanovnici Banovine, stanari oštećenih zgrada u Zaprešiću, useljenje u svoje domove - nikako da dočekaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!