11:34 / 08.10.2018.

Autor: D.H./S.B./I.H./HRT

Kako nastaju križaljke?

-

-

Foto: - / -

Iako naklada posljednjih godina pada, mnogi od nas rijetko s prodavačkog mjesta odlaze bez papirnatih uradaka naših zagonetača.
Autori brojnih križaljki okupili su se u Bjelovaru na jednom od svojih tradicionalnih susreta gdje se natječu u stvaranju, ali i rješavanju zadataka iz brojnih područja enigmatike. Nije to lak posao, ali iskusnim umovima to je dio svakodnevice.

Papir, olovka, malo razmišljanja i ovako nastaje nova križaljka - svatko ima svoju tehniku, no ona ipak ostaje tajna. Trust mozgova pokazuje svoju raskoš širokog spektra znanja.

Križaljka je ostala i danas je najzastupljenija zagonetka, ali prije jedno 20-ak goddina pojavile su se neke logičke zagonetke, svi znaju za sudoku, al ima još nekih drugih i one su malo preuzele tog enigmatskog kolača, rekao je Pero Galogaža, predsjednik Hrvatskog zagonetačkog zavoda.

Nakon 50 godina rada, izložba nekada nezaobilaznih križaljki, osmosmjerka bjelovarskog Čvora njegovu osnivaču izmamila je suze. Iako naklada posljednjih godina pada, mnogi od nas rijetko s prodavačkog mjesta odlaze bez papirnatih uradaka naših zagonetača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!