17:52 / 28.04.2020.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Kako održati u školama distancu među djecom?

-

-

Foto: - / -

U četvrtak bi se trebalo znati kako će se dalje organizirati nastava. Učitelji već sada ističu da će distancu među učenicima teško održavati.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo dovršio je nacrt preporuka za rad škola, koji je poslan resornom ministarstvu. U sve će se uključiti stručne službe koje će uskladiti preporuke s pedagoškim standardima pa bi se u četvrtak trebalo znati kako će se dalje organizirati nastava. Učitelji već sada ističu da će distancu među učenicima teško održavati.

Trinaest je dana do treće faze popuštanja mjera - koja se tiče učenika, i to onih najmlađih. Hrvatski zavod za javno zdravstvo svoj je posao obavio.

- To je jedna od najdetaljnijih preporuka koje smo do sada napravili, upravo zato jer se radi o osjetljivoj populaciji i danas smo taj nacrt predali resornom ministarstvu, objašnjava ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

U četvrtak će svi sve znati, a ministarstvo ima pune ruke posla da preporuke Zavoda uskladi s pedagoškim standardima, pravilnicima i zakonima.  Ono što će sigurno stajati na papiru, a biti gotovo nemoguće izvesti, kažu učitelji, jest održati razmak među malenima.

- Mislim da će to biti jako teško i tražiti od učenika od 6 do 10 godina da se drže distance, da ne budu u interakciji. Mislim da je lako donijeti odluku, ali jako teško provesti u praksi, smatra Marlena Bogdanović, učiteljica u Osnovnoj školi Tučepi.

Učiteljica Sanja 30 godina radi u razredu i ne zna kako će spriječiti svoje učenike koji je nisu vidjeli mjesec i pol, da je ne zagrle.

- Jako teško, dobila sam poruku ovaj tjedan od jedne majke koja mi je napisala da joj je dijete reklo kako se boji da svoju učiteljicu nikada neće više vidjeti. Kako ih spriječiti i zaustaviti, ne znam, oni imaju samo 10 godina, rekla je Sanja Babić, učiteljica u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Petrinji.

No to je samo jedna od situacija koju će, bez obzira na preporuke i upute, očito morati sami osmisliti i riješiti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!