16:08 / 11.09.2018.

Autor: Z.K./I.H./HRT/Hina

Kako olakšati život na otocima?

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iako se na njima ostvaruje četvrtina ukupnoga turističkog prometa, glavni je problem otoka mala naseljenost, nedovoljan društveni standard, a s time u vezi i odlazak ljudi.
Koja je strategija razvoja hrvatskih otoka? U Opatiji je održana Konferencija Razvoj otoka na kojoj je predstavljen nacrt novog Zakona o otocima. Iako se na njima ostvaruje četvrtina ukupnoga turističkog prometa, glavni je problem otoka mala naseljenost, nedovoljan društveni standard, a s time u vezi i odlazak ljudi.

Od 1244 hrvatska otoka 50 ih je naseljeno i na njima živi 130.000 stanovnika. Njima je život 30%o skuplji nego na kopnu. Kada djeca stasaju za školu, otok se uglavnom mora napustiti. Kada stignu zdravstvene tegobe, do liječnika treba putovati satima. Nacrt novog Zakona o otocima izrađen je u svrhu snažnije demogafske obnove, većega gospodarskog razvoja i sasvim drugačijega pristupa otocima.

Ciljevi novog zakona, po riječima ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, su upravljanje razvojem, demografska i gospodarska revitalizacija, ciljano upravljanje otočnom politikom i održivim razvojem, samoodrživost i podizanje kvalitete života.

U zakonu se, kako je rekla, uvode pojmovi otočani i otočnost, pa se radi na tome da se odredi tko su otočani - jesu li to oni koji na njima žive više od 183 dana godišnje. Uvode se i otočni koordinatori, proširuje se uporabna funkcija otočne iskaznice, potiče se društveno poduzetništvo, uređuje se uklanjanje otpada, potiče razvoj civilnog društva, dodala je.

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da su intencije novoga zakona o otocima poboljšanje prometne povezanosti i gospodarstva te rast ulaganja.
Naglasio je da se iz podataka i rezultata vidi da se itekako isplati ulagati na otocima.

Na otocima je 18% kapaciteta hotela, 24% kapaciteta kampova i 28% kapaciteta objekata u domaćinstvu. Najviše ležajeva je na Krku, Pagu, Viru, Lošinju, a svaki peti turist u Hrvatskoj je u 2017. boravio na otocima.

Novi zakon, rečeno je, otočnim poduzetnicima osigurat će jaču potporu. Nadalje, sva prava koje imaju stanovnici kopna morat će moći uživati i otočani. Pa s time u vezi namjera je da otočanima sva prava budu objedinjena i zajamčena otočnom iskaznicom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!