18:19 / 13.03.2019.

Autor: Danijela Hegediš/Krešo Fumić/HRT

Kako poboljšati položaj manjina?

-

-

Foto: - / -

Kako poboljšati položaj srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji, tijekom dva dana raspravljalo se na 8. Međuvladinu odboru za zaštitu prava nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije.
Kako poboljšati položaj srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji, tijekom dva dana raspravljalo se na 8. Međuvladinu odboru za zaštitu prava nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije. Nakon Zagreba odbor je zasjedao u Pakracu.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 186 tisuća pripadnika srpske nacionalne manjine. Da bi kvalitetnije živjeli, ističu njihovi predstavnici u odboru, još mnogo toga treba napraviti.

- Stvari u nekim situacijama idu naprijed, dok u drugim imamo situaciju da imamo regresiju, dakle da se stvari pogoršavaju dok smo ih smatrali riješenima, govori Boris Milošević, saborski zastupnik SDSS-a.

Oko 58 tisuća Hrvata živi u Republici Srbiji. Iako ističu da su mnogi problemi koji su ih mučili riješeni - ostaje onaj najveći.

- Isključeni smo iz procesa donošenja odluka, nismo sudionici procesa odlučivanja, podzastupljeni smo u sektoru javne uprave. Kod službene uporabe jezika također bilježimo značajne probleme, ističe Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Složili su se predsjedatelji odbora na sastanku koji se ove godine održava u Hrvatskoj da je potrebno još mnogo toga učiniti kako bi se problemi riješili.

- Kada imate direktan ulaz u Skupštinu Srbije, kada imate zagarantirana mjesta u  lokalnim jedinicama samouprave, onda imate i sasvim drugačije mogućnosti u rješavanju svih onih problema koji ljudi imaju u svakodnevnom životu, naglašava Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

- Pitanje mnogih zapošljavanja u sektoru obrazovanja, naravno uspostavljanje sistema koji je u interesu srpske manjine u onim krajevima gdje živi i gdje ima potrebe da pohađa nastavu sa odgovarajućom, kako kadrovskom strukturom tako i infrastrukturom, istaknuo je Ivan Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.

Zaštita prava hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj, primjena zakonske regulative, kvalitetnije prometno povezivanje, sprječavanje govora mržnje, očuvanje kulturne baštine s obje strane - neki su od zaključaka koji bi trebali omogućiti kvalitetniji i funkcionalniji život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!