14:24 / 10.03.2020.

Autor: M.M./HRT

Kako pomoći djetetu da prijeđe most između mame i tate

-

-

Foto: - / -

Knjiga "Dijete u središtu sukoba" prva je knjiga u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji koja obrađuje problem djece u visoko konfliktnom razvodu roditelja.
Knjiga "Dijete u središtu sukoba" prva je knjiga u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji koja obrađuje problem djece u visoko konfliktnom razvodu roditelja. Knjiga je nastala tijekom kliničkog rada s djecom, a o ovoj knjizi u Studiju 4 govorile su Gordan Buljan Flander i Mija Roje Đapić.

- Sam razvod ne mora biti štetan za djecu. Štetnost razvoda ovisi o tome koliko su roditelji u konfliktu i to pokazuju mnoga istraživanja. Roditelji u svom međusobnom obračunavanju, mržnji i osveti često ne vide dijete. I to dijete ne samo da ima kratkoročne posljedice da mora udovoljavati i jednom i drugom roditelju, da postane roditelj tom roditelju jer brine o njegovim potrebama..., već dugoročno ono ima lošu sliku o sebi, ne zna prepoznati vlastite emocije, potrebe, a niti vrijednosti obitelji, rekla je Buljan Flander.

Dodala je da vrlo često institucije nisu dio rješenja nego dio problema, te da se vrlo često događa da profesionalci koji rade u institucijama ne prepoznaju da je dijete emocionalno zlostavljano. Na pitanje znaju li roditelji što znači emocionalno zlostavljanje Roje Đapić je rekla da ne znaju.  

Istaknula je da roditelji djetetu rade rascjep između dva svijeta. Kad se roditelji razdvoje dijete ima dva doma i mora naučiti prijeći most između mame i tate. Zadatak roditelja je da mu pomognu da prijeđe taj most, a ne da mu naprave još dublji jaz. 

Socijalni rad nekada reagira prilično hladno i ne želi se miješati u izravno u sudske procese, što nije dobro i Buljan Flander smatra da se moraju miješati jer su zaduženi za dobrobit i zaštitu djece. Ističe da se moraju miješati i škole i vrtići.

- Često se događa da oni koji bi trebali vidjeti ne vide, da oni koji bi trebali reagirati ne reagiraju. U tim situacijama je puno strasti, međusobnih obračuna i roditelji ukoliko nestanete na njihovu stranu okrenu svoj bijes, koji osjećaju prema bivšem parter, prema stručnjaku pa se i struka počela štiti i izbjegavati visoko konfliktne situacije da se oni ne bi našli na udaru takvih roditelja.

Roje Đapić je rekla da knjiga "Dijete u središtu sukoba"daje dosta odgovora, te da je njihova ideja bila dati nekoliko primjera dobre prakse što se radi, u kojem trenutku, ne prema točki razvoda nego prema stanju djeteta. Istaknula je da je knjiga prvenstveno za stručnjake svih profila koji rade s djecom i obiteljima koje su u ovim situacijama.

Na pitanje koliko ima visoko konfliktnih razvoda Buljan Flander je istaknula da je 1/3 prijateljskih razvoda gdje se roditelji dogovore i nema nikakvih problema, 1/3 je poslovnih razvoda gdje roditelji razgovaraju samo o djeci i ni o čemu drugome, te da i u takvim razvodima nema previše problema, a 1/3 je visoko konfliktnih razvoda. Istaknula je da je to jako veliki postotak i da veliki broj djece pati u tim razvodima.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!