09:55 / 03.01.2020.

Autor: HRT

Kako postati e-Građanin?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Uz 63 usluge za hrvatske građane, naša zemlja će od sada i ostalim građanima Europske unije omogućiti 18 javnih usluga putem interneta.
Uz 63 usluge za hrvatske građane, naša zemlja će od sada i ostalim građanima Europske unije omogućiti 18 javnih usluga putem interneta. Koje su od tih usluga nove i koliko to olakšava život i poslovanje u Hrvatskoj, pojašnjava današnji gost emisije Studio 4 Igor Ljubi iz Uprave za e-Hrvatsku.

Ljubi je istaknuo da sustav e-Građani postoji od 2014., no u prosincu su puštene i usluge za naše građane koji imaju plovila i set usluga iz programa START koje provodi Ministarstvo gospodarstva i koje su namijenjene građanima koji žele postati poduzetnici i osnovati tvrtku.

- Svi hrvatski građani su potencijalni e-Građani. Put da se to postane je posjedovanje vjerodajnice. Omogućili smo 17 vjerodajnica koje izdaju bilo državna tijela bilo privatni subjekti. Na šalteru FINA-e može se besplatno dobiti vjerodajnica; to je razina sigurnosti dva. Razina 3 su tokeni banaka i najsigurnija razina je korištenje elektroničke osobne iskaznice, rekao je Ljubi.

Istaknuo je da je 2017. Ministarstvo uprave spojilo naš sustav e-Građani sa sličnim europskim sustavima.

- Tada smo lansirali 7 usluga, a potkraj ove godine to smo obogatili s još 10-ak usluga. Tako da hrvatski građani mogu korištenjem osobne iskaznice koristiti se uslugama u zemljama EU-a koje su prošle isti proces. Hrvatska je jedan od lidera što se toga tiče. Mi smo bili 5. zemlja koja je napravila taj čin notifikacije, naglasio je i dodao da naši građani mogu u inozemstvu podići lijek na recept koji je propisao hrvatski liječnik.

Rekao je da je trenutačno 800 tisuća naših građana barem jednom pristupilo ovome sustavu.

- Najkorištenija usluga e-građana je e-Dnevnik. Svi koji imaju djecu u školama njime se koriste. Na drugom mjestu su zdravstvene usluge, kazao je Ljubi.

Istaknuo je kako postoji 12 područja u kojima se mogu koristiti e-usluge. To su područja zdravstva, školstva, poduzetništva, pomorstva; sva ona područja koja država nudi svojim građanima.

Na pitanje kada će građani moći glasati preko ovog sustava, Ljubi je rekao kako je to stvar političke odluke.

Naglasio je da se planiraju dva smjera u budućem razdoblju. Jedan je smjer jednostavne usluge, a drugi razvoj kompleksnih usluga.

- Prva kompleksna usluga koju smo pokrenuli je prijava novorođenog djeteta. Sljedeća usluga je digitalizacija upisa u ustanove odgoja i obrazovanja. Time želimo olakšati građanima tako da ne moraju prikupljati potvrde koje su im potrebne, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!