13:24 / 25.08.2019.

Autor: Sani Lukić/V.K./HRT

Kako protiv afričke svinjske kuge?

-

-

Foto: - / -

U Srbiji, nedaleko od Beograda, na četiri gospodarstva potvrđena je afrička svinjska kuga. Bolest je neopasna za ljude, ali je za svinje smrtonosna.
U Srbiji, nedaleko od Beograda, na četiri gospodarstva potvrđena je afrička svinjska kuga. Bolest je neopasna za ljude, ali je za svinje smrtonosna. Iz Srbije ne uvozimo žive svinje i meso pa smo barem tu sigurni.

- Prijeti li afrička svinjska kuga i Hrvatskoj?

No, zaraza ne poznaje granice pa su i naši svinjogojci, naravno, pojačali nadzor svojih farmi. Jer prijeđe li virus afričke svinjske kuge granicu, stručnjaci upozoravaju da bi domaćem svinjogojstvu mogao nanijeti golemu štetu. A ionako nam u svinjogojstvu baš ne cvjeta.

Vlado Biškup iz Predavca pokraj Bjelovara strahuje od pojave afričke svinjske kuge u našoj zemlji nakon što je već poharala Rumunjsku, Bugarsku, Mađarsku i Slovačku te stigla i u Srbiju. Kaže, širenje bolesti u Hrvatskoj, moglo bi uništiti domaće svinjogojstvo.

- Ono što je bilo daleko, došlo je blizu. To smo govorili, da afrička svinjska kuga ne poznaje granice. Došla je i u Srbiju i bojim se doći će i kod nas. Što napraviti? Poduzeti sve moguće mjere koje se trebaju poduzeti, a tu najviše apeliram na same posjednike svinja, da smanje što veći doticaj svinja s divljim svinjama odnosno da smanje fluktuaciju ljudi. Dolazak na farme, od veterinara do kupaca svesti na najmanju moguću mjeru, naglašava Biškup, potpredsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Preventivne mjere već su na snazi i u Hrvatskoj. Nakon što se bolest pojavila u Srbiji, najavljeno je češće uzorkovanje te strože kontrole farmi, ali i putnika.

- Ako do toga dođe, onda je to stvarno zadnji čavao u lijes hrvatskog svinjogojstva. Još donekle će se oporaviti tovljači koji uvoze ionako jako puno svinja izvana, ali što će biti sa repro centrima, što će biti s ovim malim OPG-ima koji drže od 10 do 100 krmača? Kako doći nazad do takve genetike koju gajimo već 15-ak godina. Tu će biti najveća katastrofa, ističe Biškup.

Dugogodišnji svinjogojac iz Kokinca pokraj Bjelovara, Franjo Bačeković, smatra da u bilogorskom kraju, poznatom po svinjogojstvu, zasad nema razloga za strah od svinjske kuge.

- Ako se sve kontrolira i sve se radi kako bi trebalo biti, ako se kamioni peru, dezinficiraju, na sve se pazi, znači da ne može doći do toga. Jedino ako se već zaražene životinje namjerno dovezu, govori Franjo Bačeković.

Ministarstvo poljoprivrede zabranilo je, uz ostalo, držanje svinja na otvorenome, prijevoz nedezinficiranim vozilima, premještanje bez dokumentacije te zakapanje lešina. Još početkom godine ministar Tolušić naredio je pojačani odstrel divljih svinja koje su se kod nas pretjerano razmnožile, a prijenosnici su tog virusa.

- Kod nas nema na otvorenom uzgoja svinja, tako da ne vjerujem da bi morala biti bojazan od afričke svinjske kuge. Farme su ograđene, zatvoreno je sve. Kontakt s divljom svinjom je nemoguć. Napravljene su kategorizacije farmi i to je sve provjereno, rekao je Franjo.

No, Franjin optimizam ne dijeli njegov susjed, također iskusni uzgajivač Željko Lukač.

- Sigurno da se bojimo. Govore da se to jako brzo širi i da je smrtnost u roku nekakvih 15 dana. Ne daj bože da se tu pojavi onda smo stvarno na koljenima do kraja. Znači, ovo malo što imamo i to će se zatući, govori Željko.

Pojavi li se bolest, svinje se usmrćuju u krugu od 3 do 10 kilometara.

- Mislim da bi trebalo više kontrolirati na granicama  vozila koja ulaze. Mi smo turistička zemlja i kod na je to možda  problem. Mene je samo strah da se bolest ne prenese na gumama, strahuje Željko.

O razmjerima štete svjedoči i podatak da je u Rumunjskoj  ubijeno 400 tisuća domaćih svinja, a broj divljih pao je na minimum.

Svinjska bi kuga bila katastrofalna za naše svinjogojstvo kojim podmirujemo samo 40-ak posto vlastitih potreba. Naime, lani je ukupan broj od oko milijun svinja pao za gotovo 7 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!