19:20 / 07.03.2020.

Autor: Matea Krmpotić/Dnevnik/IMS/HRT

Kako se jedna hrabra žena uspjela izvući iz ralja nasilnika...

-

-

Foto: - / -

Vjerovala je da se njezin partner može promijeniti pa je odlučila navesti ga kao oca u rodnom listu i početi život izvan države. No tada je nastao pakao.
Priča o 36-godišnjakinji koja je doživjela psihičko zlostavljanje, prijetnje smrću i borbu za sina. Vjerovala je da se njezin partner može promijeniti pa je odlučila navesti ga kao oca u rodnom listu i početi život izvan države. No tada je nastao pakao.

Izvan vlastite države, gdje ne poznaje nikoga, majka tada tromjesečnog dječaka nije znala komu se obratiti. Partner ju je prisiljavao da potpiše dokument, napisan na stranom jeziku koji nije razumjela.

- Ja nisam htjela potpisati i tu je nasrnuo na mene nožem, htio me...ovaj...ubiti. Uz prijetnje da nemam nikoga i da sam na njegovom teritoriju... i da tu dijete više nikada neću iznijeti van..., kazala je žrtva obiteljskog nasilja.

Za odlazak od nasilnika potrebne su velika snaga i hrabrost, ističe riječka psihologinja Lorena Zec iz udruge "SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava". Psihičko nasilje nije vidljivo, ali ostavlja jednak ili još veći trag od fizičkog. Dodala je i da nasilnik ima strategiju da žrtvu izolira od prijatelja, rodbine.

- Radi na tome da se žrtva osjeća kao da nije vrijedna, da ne zavrijeđuje i da nije vrijedna općenito postojati. Onda svaku njenu riječ dovede da ona sumnja u sebe.

Uz pomoć mjerodavnih institucija i policije, žrtva obiteljskog nasilja u ovoj priči uspjela se ipak izboriti za donekle miran život sa sinom, daleko od nasilnika. No donedavno bivši partner maltretirao je njezinu obitelj i okolinu, prijavljivao ju je policiji i centrima za socijalnu skrb uz vrlo teške lažne optužbe, poput one da ugrožava život vlastitoga sina.

- Zadnji incident se dogodio nedavno kada je bio ovdje u Centru za socijalnu skrb i rekao da ima moju adresu i da dolazi uzeti dijete, kazala je žrtva. Izjavila je i da je grozno je živjeti u strahu za život svoga djeteta, pa je u tijeku sudski postupak za skrbništvo i zabranu pristupa.

- Pokucala sam na više vrata kod odvjetnika, odbijali su me da ne žele tako teške slučajeve i ne žele se petljati.....Jedini odvjetnik koji je pristao, nakon četvrtog puta, je preko SOS centra koji su mi ga omogućili i dali mi kontakt..., dodaje.

Ova je sugovornica samo jedna od mnogih hrabrih žena koje su se našle u raljama nasilnika. No nemaju sve tu sreću da iz njih izađu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!