Kako se samotestirati - HZJZ objavio video upute

11.02.2022.

14:22

Autor: HRT

Upute HTJZ-a za samotestiranje

Upute HTJZ-a za samotestiranje

Foto: HTV / HRT/HZJZ

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je video upute o tome kako upotrijebiti antigenski test za samotestiranje na COVID-19. Upute su objavljene u sklopu zdravstvene mjere redovnog samotestiranja učenika. 

Mjera redovitog samotestiranja je dobrovoljna. Za njenu uspješnu i učinkovitu provedbu važno je da što više učenika sudjeluje u redovitom samotestiranju. Ako je rezultat samotestiranja negativan, učenik ide u školu, a ako je pozitivan, učenik ostaje kod kuće, javlja se liječniku i školi. Manju djecu testiraju roditelji, ili se ona testiraju uz pomoć roditelja, a djeca u dobi od 16 godina i stariji mogu sami provoditi samotestiranje.

Set za samo testiranje sadrži testnu pločicu sa sredstvom za isušivanje, bris, epruvetu (ekstrakcijsku tubu) s tekućinom, zatvaračem i kapaljkom te uputama za uporabu. Postoje različiti testovi za samotestiranje koji imaju sličan postupak, no svaki ima svoje specifičnosti, ovisno o vrsti testa i stoga je važno slijediti upute proizvođača za uporabu kako bi test proveli pravilno.

U ovom videu prikazan je postupak testiranja s jednim od brzih antigenskih testova na virus SARS-CoV-2.


Testiranje jednom tjedno, s istim razmakom

Iako se preporučuje da se učenici samotestiraju ponedjeljkom prije nastave ili nedjeljom prije spavanja, testiranje se može obaviti i neki drugi dan u tjednu koji odredi škola, no bitno je da se ono provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak, navodi se u preporuci.

Negativan rezultat testa roditelj bilježi u učenikovu bilježnicu/informativku koju učenik predočuje u školi, ili na neki drugi način na koji odredi škola. Pozitivan rezultat samotesta roditelj javlja školi i liječniku, a učenik s pozitivnim rezultatom ostaje kod kuće u izolaciji.

Pozitivan test - kako dalje

Kada se, neovisno o rutinskom samotestiranju, utvrdi da je neki od učenika pozitivan, škola će učenicima koji su bliski kontakt pozitivnom učeniku (obično u istom razrednom odjelu) podijeliti dodatne testove za samotestiranje prvi sljedeći dan od saznanja o pozitivitetu. Učenici trebaju obaviti samotestiranje na dan primitka testova.

S obzirom na raširenu praksu samotestiranja građana u vlastitom aranžmanu, u slučaju pozitivnog rezultata takvog samotesta kod učenika roditelj/skrbnik javlja školi te škola pokreće samotestiranje razrednog odjela i bez čekanja potvrde brzim antigenskim testom u zdravstvenoj ustanovi.

Što u slučaju kontakta s pozitivnom osobom 

Učenici koji su u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oslobođeni karantene, prema uputama HZJZ-a mogu, ovisno o dogovoru škole i roditelja, sudjelovati u redovitom samotestiranju kao i ostali učenici tako da se samotestiraju samo u slučaju pozitivnog slučaja u njihovu razrednom odjelu. U tom slučaju će također dobiti dva testa budući da je preporuka HZJZ-a da se trebaju testirati odmah nakon posljednjeg kontakta te je preporučljivo da se testiraju i pet do sedam dana od kontakta s pozitivnom osobom.


Učenici koji su u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oslobođeni karantene provode u vlastitom aranžmanu samotestiranje odmah nakon kontakta i pet do sedam dana od kontakta.

Učenici koji nisu oslobođeni samoizolacije temeljem preboljenja ili cijepljenja, a dijele kućanstvo s pozitivnom osobom, mogu biti oslobođeni samoizolacije ako sudjeluju u redovitom samotestiranju učenika i ako se samotestiraju u vlastitom aranžmanu svaka dva dana tijekom sedam dana samoizolacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!