18:35 / 16.12.2020.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik 2/B.A./HRT

Kako se učenici snalaze u školi na daljinu: "Mama zna ući u sobu"

-

-

Foto: - / -

Nastava na daljinu izazov je i za učenike i za profesore te donosi nepredvidive situacije.
Nastava na daljinu izazov je i za učenike i za profesore te donosi nepredvidive situacije. Sve srednje škole od ovog su tjedna online, a ekipa HTV-ovog Dnevnika predvođena Sunčicom Findak provjerila je kako se snalaze.

Nastava na daljinu, naravno, ima svoje prednosti. U kućnim papučama, trenirci - sjedneš i na nastavi si. Ne žuriš na autobus ili tramvaj.

- Inače se budim u 6 i nešto i idem tramvajem do škole, nije mi baš blizu, a ovako se probudim 10, 15 minuta prije nastave, tako da dulje odspavam, kaže Ema iz Zagreba, koja ide u 3. razred.Matematiku, fiziku, povijest ugodnije je pratiti uz kavu, čaj, grickalice. Ima i nepredviđenih situacija.

- Mama zna ući u sobu, znam je istjerati van jer pokušavam što više pohvatati kako bi mi bilo lakše kad se vratim u razred, kaže Filip iz Zagreba, učenik 3. razreda.


Katarina se sjeća jedne situacije proljetos i nada se da se više neće dogoditi nešto slično.

- Jedan dan se dogodilo da je cijeli dan u malim razmacima grmjelo i nisam se mogla spojiti da bih poslala zadaću profesorima na vrijeme pa sam se morala ispričavati, kaže Katarina iz Osijeka, učenica 2. razreda.

Ispravljanje zadaća znatno je drugačije nego kada su učenici u razredu. I ispiti se pišu na daljinu.

- Online je lakše pisati test, da, može se malo varati. Tko želi varati, može, tko ne želi, neće, kaže Ema, dok splitski maturant Antonio kaže da je lakše kad ste u svom okruženju nego kad stojite na nogama i odgovarate.

Iako se praznici, nikada dulji - približavaju, neki će dobiti zadaće, da se ne ulijene. A nastavnica stručnih predmeta zagrebačke Škole za modu i dizajn Branka Kožuh ima svoje mišljenje o tome.

- Praznici služe da budu praznici. Nema zadaća preko praznika, poručuje.

Sa zadaćama ili bez, svi se nadaju da će se, prema planu, u siječnju vratiti u školske klupe. A do tada, kažu  nam naši sugovornici - neka  nam se prigovara da smo stalno za računalom. Nakon online nastave slijedi i online druženje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!