Kako se zaštititi od dvostrukih ovrha?

09.03.2019.

16:05

Autor: Magdalena Šipić/I.H./HRT

default error photo
Naš je sugovornik, tvrdi, teleoperatoru prisilno platio sve dugove. No teleoperator mu je, godinama poslije, ponovno poslao prijedlog za ovrhu.
Potkraj siječnja bilo je blokirano više od 260 000 građana. Mnogi su, ni krivi ni dužni, uvučeni u začarani krug dugova. Novim izmjenama Ovršnog zakona postupci bi se trebali ubrzati, a troškovi sniziti. No hoće li nestati, primjerice, zakašnjele, nezakonite ili dvostruke ovrhe?

Naš je sugovornik, tvrdi, teleoperatoru prisilno platio sve dugove. No teleoperator mu je, godinama poslije, ponovno poslao prijedlog za ovrhu.

- Kada sam saznao za tu ovrhu htio sam znati postoji li to dugovanje ili ne, a oni su odgovorili da ne postoji. Rekli su da nisam dužan i da sam u pretplati, kaže Mate Medvidović.

Pokrenuo je proces povrata, no bolje da nije jer je izgubio spor, unatoč dokazima koji su bili na njegovoj strani.

- Sud ne uvažava priču kad vjerovnik kaže da nije dužan, to ne postoji. Žalio sam se na njihovu presudu na sudu da bi na drugostupanjskom izgubio, dodaje Medvidović.

No za teleoperatora, čini se, dvojbe nema.

- Radi naplate potraživanja od korisnika, i to po različitim osnovama, odnosno za usluge pokretne mreže, interneta i nepokretne mreže, za vremenski različita razdoblja, vodili smo odvojene postupke, pravomoćno okončane u korist HT-a. Potraživanja iz dvaju postupaka u cijelosti su naplaćena, dok u trećem korisnik svoje navode nije dokazao ni pred prvostupanjskim sudom ni u žalbenom postupku. Korisnik dodatna pojašnjenja može dobiti od Odvjetničkog ureda koji zastupa tvrtku, govorre iz HT-a.

Isto savjetuju i u potrošačkoj udruzi.

- Kad ste već došli u situaciju da morate platit - platite što prije a pokušajte se čak i nagoditi. Odvjetnička društva daju mogućnost nagodbe. Prihvatite! Morate platiti glavnicu, a u odnosu na zatezne kamate možete se dogovarati, pa čak i za dio redovnih kamata, rekla je Iskra Maras Jelavić iz Splitskog potrošača. S tim kamatama, umjesto malo više od 1322 kune, gospodin Medvidović sada duguje znatno više. Da je trošak barem ranije podmirio ili osnovanim prigovorom zaustavio podnošenje prijedloga za ovrhu. No, kako bi kad o dugu, tvrdi, ništa nije ni znao.

Ali - alternative, prema svemu sudeći - nema! Samo se nada da je priči - napokon došao kraj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!