Kako se zaštititi od provale u ljetnim mjesecima?

04.08.2022.

16:41

Autor: Regionalni dnevnik/T.D./.HRT

Kako se zaštititi od provale u ljetnim mjesecima?

Kako se zaštititi od provale u ljetnim mjesecima?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ljetni su mjeseci vrijeme kada policija bilježi povećan broj provala u kuće i stanove. Mnogi se s kontinenta privremeno sele na Jadran pa policija savjetuje da se prije putovanja dragocjenosti spreme na sigurno. 

Također, čuvanje doma trebalo bi povjeriti susjedima ili članovima obitelji. Više o tome kako se zaštititi od provale - doznao je novinar HTV-a Hrvoje Šimunović.

Policijski službenik za prevenciju PU osječko-baranjske Marko Marić rekao je kako je tijekom ljetnih mjeseci povećan broj kaznenih djela provale, iako statistike govore da na području PU Osječko-baranjske unutar tri godine dolazi do smanjenja tih kaznenih djela.

Istaknuo je kako ne postoji potpuna zaštita od provale, ali da postoje metode samozaštitnih ponašanja koje je jako dobro napraviti s ciljem sprječavanja kaznenih djela poput dobrog odnosa sa susjedima koji bi mogli tijekom vašeg boravka na godišnjem odmoru provjetravati kuću i prazniti poštanski sandučić, kako počinitelji kaznenog djela ne bi saznao da nema nikoga kod kuće.

- Jako je važno ugraditi alarmni sustav i videonadzor u kuću. Prije samog odlaska, treba zaključati sva vrata u kući, ne samo prozore, već i vrata garažna te ostavu, dodao je.

Rekao je da su često starije osobe mete prevara na kućnom pragu te da trebaju paziti da ne nasjedaju na prevare putem društvenih mreža.

- Neka ne igraju nepoznate nagradne igre, neka ne daju osobne dokumente i podatke. Moraju paziti da ne otvaraju vrata svakome i ne budu lakovjerni. Trebaju uvijek zaključavati vrata, rekao je Marić.

Naglasio je kako je često jedan od razloga provale i objava na društvenoj mreži u kojoj piše gdje se osoba nalazi i što radi.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!