16:25 / 26.01.2020.

Autor: Ruža Ištuk/T.V./HRT

Kako smanjiti liste čekanja?

Olustracija (foto: Matija Habljak/PIXSELL)

Olustracija (foto: Matija Habljak/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Nakon prioritetnih listi u borbi s listama čekanja u HZZO-u su prije nešto više od mjesec dana uveli jedinstveni kalendar naručivanja za devet dijagnostičkih pregleda na koje se najdulje čeka. Istražili smo staje li se na kraj toj rak rani našeg zdravstvenog sustava.
Nakon prioritetnih listi u borbi s listama čekanja u HZZO-u su prije nešto više od mjesec dana uveli jedinstveni kalendar naručivanja za devet dijagnostičkih pregleda na koje se najdulje čeka. Istražili smo staje li se na kraj toj rak rani našeg zdravstvenog sustava.

Iskustva pacijenata su različita, a na pojedine pretrage, poput magnetske rezonancije mozga, čeka se i više od dvije godine. U HZZO-u jedinstvenim kalendarom naručivanja žele smanjiti čekanje, skratiti liste i, kažu, imaju dobre rezultate.

- A to je da smo u ovih mjesec dana uspjeli skinuti negdje preko 2000 višestrukih naručivanja, tj očistiti liste čekanja. Također smo uspjeli dobiti informaciju sada da je bilo preko 3000 pokušaja višekratnoga naručivanja u drugim ustanovama, znači i to je spriječeno, ističe Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a.

Promjene su vidljive, radiolozi ih pozdravljaju.

- Vidimo da nam se pacijenti na neki način odjavljuju sa liste čekanja, to mi imamo označeno crvenom bojom i time omogućujemo drugim pacijentima da se naruče na taj termin, kaže doc. dr. sc. Gordana Ivanac, Zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KB Dubrava.

U bolnici u Dubravi dnevno naprave oko 150 klasičnih radioloških pretraga, 70 ultrazvuka, 145 CT-a, 60 magnetskih rezonancija. Hitni pacijenti, kaže Ivanac, ne smiju čekati.

- Ako imamo neke pacijente koji moraju doći što prije na pregled znači na CT abdomena npr. imamo prioritetnu listu gdje će naši liječnici odlučiti i stavit ih odmah na prioritetnu listu. To je jako važno, objašnjava dr. Ivanac. 

Zahvaljujući prioritetnom naručivanju, u 2019. obrađeno je 30 856 osoba. Iako naručuju pacijente na, primjerice ultrazvuk dojke, štitnjače, gastroskopiju, obiteljski liječnici jedinstveni kalendar ne vide.

Za sada su u pilot-projektu 42 zdravstvene ustanove, a početkom svibnja umrežit će se sve. Očekuje se još veće "čišćenje" lista jer čekanje ne smije ugroziti zdravlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!