Kako spriječiti govor mržnje?

24.04.2023.

20:04

Autor: Iva Vukadin/Dnevnik/HRT/IMS

Govor mržnje najčešći je na internetu

Govor mržnje najčešći je na internetu

Foto: Igor Šoban / PIXSELL

Često smo svjedoci govora mržnje, posebno na društvenim mrežama. Najčešće se temelji na rasi i etničkom podrijetlu te je najprisutniji na internetu. Hrvatski pravni centar u suradnji s drugim institucijama provodi program Reason - pravnim istraživanjem žele poboljšati odgovor na govor mržnje.

Govor mržnje često se opravdava slobodom izražavanja. Ipak, kada ga sud uspije utvrditi, kazne su jasno definirane.. 


- Ako imamo govor mržnje kojim se potiče na nasilje i mržnju, tu je zapriječena kazna zatvora i to čak do tri godine. Ako se radi o prekršajima, u pravilu prekršajima protiv javnog reda i mira ili o neredima na sportskim stadionima, onda imamo novčane kazne - sad nakon ovih promjena zakona imamo do 4000 eura, kaže odvjetnica Vesna Alaburić.


Govor mržnje najčešći je na internetu i nijedna skupina u društvu nije zaštićena i izostavljena. Ipak, žrtve su najčešće osobe druge rase i etničkog podrijetla. 


- Srpska nacionalna manjina, romska nacionalna manjina, i u zadnje vrijeme i židovska nacionalna manjina. Također uz nacionalne manjine, u pitanju je znatan broj slučajeva i presuda prema LGBT zajednici, kaže ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH Alen Tahiri.


Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga ističe da su posvećeni izgradnji uključivog i tolerantnog društva. Pa je tako izglasana i izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.


- Ono što smo zapravo imali do sada, to je zakon koji je iz 1977. Prvi korak, iskorak, mala stvar za velike promjene koje bi trebale doći jest da smo podignuli kazne te smo osnovali međuresorno radno tijelo, kaže Šimpraga.


No, ni političarima neprimjereni javni govor nije stran. Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter smatra da se trebaju suzdržati od takvih nastupa. 


- Ono što imamo kod dužnosnika je imunitet za izgovorenu riječ, dakle saborski zastupnici ne mogu biti procesuirani za to što kažu. Međutim, itekako šalju važnu poruku građanima i mislim da je to jedna odgovornost s kojom se treba znati nositi i ne treba širiti poruke mržnje, kaže pravobraniteljica.


Jer nužno je baviti se više tim pitanjem, s obzirom na to da govor mržnje može dovesti do zločina iz mržnje. A primjerenim kaznama i edukacijom može se spriječiti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!