Kako spriječiti kibernetičke napade?

07:51 / 15.05.2019.

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Kibernetički kriminal predstavlja najveći sigurnosni izazov današnjice.
Kibernetički kriminal predstavlja najveći sigurnosni izazov današnjice. Posebno zabrinjava što kibernetička znanja i vještine korištenjem osobnih podataka s društvenih mreža može izazvati sukobe međunarodnih razmjera. Tri dana u Zagrebu traje forum vezan uz kibernetičku sigurnost na zapadnom Balkanu, u organizaciji francuskog veleposlanstva u RH. Govorit će se o suradnji zemalja u okruženju, kako spriječiti kibernetičke napade, kako zaštititi online prostor.

Dr.sc. Gordan Akrap, predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sustava kazao je u bloku informativnog medijskog servisa HTV-a u emisiji "Dobro jutro, hrvatska" da bez svjesnosti stanovništva o svim ugrozama koje dolaze iz cyber prostora, nema organiziranja učinkovite obrane, a time ni povjerenja u institucije, kao ni odgovora na napade.

- Ne zaboravimo, virtualni prostor više nije samo virtualni prostor na onaj način kako se o njemu govorilo prije nekoliko godina. To je danas prostor sa svim ozbiljnim negativnim posljedicama koje nosi u stvarnom svijetu. Onog trenutka kada uočite određeni napad, država i zajednica moraju biti spremni na njega odgovoriti - rekao je.

Na osvještavanju građana o opasnostima u cyber prostoru mora se raditi na svim razinama, od osnovne škole pa nadalje - naglašava brigadir Bruno Bešker, načelnik Samostalnog sektora za informacijske i komunikacijske sustave pri MORH-u.

- Još 2015. godine izradili smo nacionalnu strategiju kibernetičke sigurnosti. Ta nacionalna strategija je formirala dva tijela na nacionalnoj razini - Nacionalno vijeće za kibernetičku sigurnost i Operativno-kibernetičku koordinaciju - rekao je, dodavši da je prošle godine napravljen jedan veći iskorak na nacionalnoj razini. Donesen je naime zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga.

Tu je, kaže Bešker, prepoznata većina kritične nacionalne infrastrukture, prepoznata su sektorska tijela na nacionalnoj razini koja trebaju nadzirati provođenje stjecanja sposobnosti obrane u kibernetičkom prostoru i prepoznata su tijela koja to trebaju provesti, a to je preko 90 njih na nacionalnoj razini.

Marko Rakar, savjetnik za informatičke sustave, kaže da su svi izloženi takvim napadima. 

- Od našeg mobilnog telefona u džepu, računala, računalne mreže u bilo kojoj tvrtki. Slažem se s kolegama, to treba iznimno ozbiljno shvatiti. Cyber ugrozu je vrlo lagano podcijeniti, upravo zato što je ne vidimo, zato što ne možemo procijeniti onako na prvu koliko ona na nas može utjecati, ja sam osobno kao građanin ove zemlje zadovoljan da su ministarstva unutarnjih poslova i obrane vrlo ozbiljno shvatila taj zadatak i volio bih kao stručnjak da im se da još više resursa na raspolaganje - poručio je.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!