Marušić: Nesreća u Buzinu - prometni terorizam

17.06.2023.

10:07

Autor: HRT/R.S.

Marušić o nužnim mjerama za sprječavanje prometnih nesreća

Marušić o nužnim mjerama za sprječavanje prometnih nesreća

Foto: Emica Elvedji/Davorin Visnjic / PIXSELL

Nakon što je pet osoba ozlijeđeno u naletu osobnog vozila na pješake u Buzinu kod trgovačkog centra Supernova, prof dr. sc Željko Marušić, prometni stručnjak, za Autoportal objasnio je da za namjerno kršenje prometnih propisa u Kazneni zakon treba uvesti odredbu "Prometni terorizam", uz istražni zatvor, poništenje vozačke dozvole i oduzimanje vozila, neovisno tko je vlasnik. 

Pet osoba ozlijeđeno je u naletu osobnog vozila na pješake sinoć oko 22 sata u Buzinu kod trgovačkog centra Supernova. Prof dr. sc Željko Marušić, prometni stručnjak objasnio je kako za namjerno kršenje prometnih propisa u Kazneni zakon treba uvesti odredbu ‘Prometni terorizam’, uz istražni zatvor, poništenje vozačke dozvole i oduzimanje vozila, neovisno tko je vlasnik. 

Dodao je da je važno zabraniti svako, posebice medijsko promoviranje devijantnog načina i ponašanja u vožnji te za osobe mlađe od 24 godine uvesti odredbu "Mladi vozač" i "Privremena vozačka dozvola", a policija treba organiziranije i učinkovitije suzbijati devijantna ponašanja u prometu koja se često praćena i najavljena putem društvenih mreža i medijskih kanala.

Marušić je upozorio da ova nesreća pokazuje kako se treba učiniti dodatni napor u suzbijanju teškog kršenja prometnih propisa te opasnog, pogibeljnog ponašanja u prometu.

Nužnost određenih mjera 


Istaknuo je kako ova nesreća ukazuje na nužnost određenih mjera kao što je uvođenje odredbe "Prometni terorizam" u Kazneni zakon, za najbrutalnije kršenje prometnih propisa.

Kršenje odredbe prema njegovim riječima kažnjavalo bi se izravnim istražnim zatvor, poništavanjem vozačke dozvole i doživotnom zabranom polaganja vozačkog ispit, trajnim oduzimanjem vozila, kojeg je vozač pretvorio u stroj za ubijanje, bez obzira tko je vlasnik. Ako vozač vozila nije vlasnik, trebalo bi podnijeti kaznenu prijavu i protiv vlasnika, zbog neodgovornog raspolaganja vlastitim prometnim sredstvom koje se može pretvoriti u oružje.

Marušić navodi da je potrebno zabraniti i kažnjavati svaku promociju devijantnog i opasnog ponašanja u vožnji, posebice medijsku te da treba vratiti odredbu o mladim vozačima, do navršene 24. godine, kojima bi trebalo uvesti ograničenje snage motora vozila, ali na 70 kW (95 KS), a ne na nelogičnu i u EU zakonodavstvu nepostojeću granicu 80 kW (109 KS), kako je bilo prije kod nas.

Dodao je i da bi policija trebala aktivnije i učinkovitije suzbijati opasne i devijantne pojave u prometu, poput sinoćnje dogovorene utrke na parkiralištu trgovačkog centra Supernova u zagrebačkom Buzinu, koja je, očito dogovorena i intenzivno praćena preko društvenih mreža pa su za nju "svi znali" osim policije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!