12:06 / 21.01.2019.

Autor: Sara Badžek/I.H./HRT

Kako spriječiti nasilje nad socijalnim radnicima

-

-

Foto: - / -

Nasilje nad socijalnim djelatnicima gotovo je svakodnevno - od prijetnji do fizičkih napada. Pokazuje to i slučaj iz Međimurja, gdje su socijalne radnice napadnute nožem.
Sve više djelatnika javnih službi traži da im se, zbog opasnosti s kojima se susreću u svakodnevnom poslu - dodijeli status službenih osoba. Nasilje nad socijalnim djelatnicima gotovo je svakodnevno - od prijetnji do fizičkih napada. Pokazuje to i slučaj iz Međimurja, gdje su socijalne radnice napadnute nožem.

Ovih je dana u Čakovcu boravio i tim za krizna stanja. Odlasci na teren -  odgođeni.

- Znači izlazimo rijetko, izlazimo na poziv, kada se neka takva izuzetno teška situacija dogodi, kazala je psihologinja Melita Čusek.

Napad na kolegicu nije im prva teška situacija. S prijetnjama, verbalnim i fizičkim nasiljem susreću se gotovo svakodnevno.

Nakon najnovijeg slučaja socijalni djelatnici i sindikat ponovno glasno traže status službenih osoba.

- Dobivanje statusa službenih osoba je za nas važno jer se tada postupci, u kaznenom pravu, tretiraju na drugačiji način, mislim da su kazne veće, rekla je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić.

Ipak, ne postoje podaci koliko su napadi česti. Osim socijalnih radnika, tijekom prvih dana ove godine na nekoliko su intervencija umalo stradali i policajci. Čekaju da se problem počne rješavati iz korijena i svi se pitaju - treba li se prije dogoditi tragedija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!