12:31 / 27.12.2019.

Autor: T.V./HRT/Hina

Kako su ministri ocijenili godinu na izmaku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U tijeku je posljednja sjednica Vlade u ovoj godini. Prava je to prilika za svođenje računa. Prije sjednice ministri su ocijenili proteklu godinu u svojim resorima.
Održana je posljednja sjednica Vlade u ovoj godini. Prava je to prilika za svođenje računa. Prije sjednice ministri su ocijenili proteklu godinu u svojim resorima.

Marić: Povratak investicijskog rejtinga i žal zbog jamstava za Uljanik

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kao najveći uspjeh Vlade u ovoj godini izdvojio je povratak investicijskog rejtinga, a kao ono čime ne možemo biti zadovoljni naveo je plaćanje jamstava za Uljanik, dok mu je osobno "užasno žao i krivo" zbog dugog štrajka prosvjetara.

- Početkom i u prvoj polovici godine dvije od tri rejting agencije su nas vratile tamo gdje nam je mjesto, a nakon dugih šest godina ispod investicijske zone mislim da je to sigurno pozitivna stvar, izjavio je Marić.

Izdvojio je i nastavak pozitivnih trendova u gospodarstvu, istaknuvši da treba činiti sve kako bi stope rasta bile i više. Marić je zadovoljan i stanjem oko proračuna, pri čemu poručuje da mu je prije svega zadaća štititi interese poreznih obveznika. Marić je izrazio zadovoljstvo i jer je ovo četvrta godina zaredom u kojoj se bilježi značajno smanjenje i pad kamata, ne samo nominalno već i općenito te udjela kamata u BDP-u, dodavši da na tom tragu treba nastaviti.

Kada je pak riječ o neuspjehu, Marić je novinarima kazao da "nikome nije bilo drago platiti onolika jamstva za Uljanik grupu".

Osobno mu je žao, štoviše "užasno žao i krivo" zbog dugog štrajka prosvjetara, i to u situaciji, ocjenjuje Marić, kada je Vlada vrlo jasno pokazala da joj je stalo do svih državnih i javnih službenika. Podsjetio je na kumulativno povećanje plaća u protekle tri godine od gotovo 20 posto, a kada se tome dodaju i porezne izmjene, to i premašuje taj postotak, kaže.

Butković: Uspješna godina za prometni sektor

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je da je 2019. bila uspješna za prometni sektor.

- Ove su godine potpisani ugovori za nove projekte ukupne vrijednosti oko pet milijardi kuna, uglavnom iz europskih fondova, kazao je Butković uoči sjednice Vlade. To su, kako je naveo, željeznički projekti, završene su zračne luke u Splitu i Dubrovniku, grade se luke po Jadranu, a u Zagrebu se gradi novi rotor i obnavlja tramvajska infrastruktura.

- Tako da je ova godina bila zaista uspješna. Mi smo sada negdje na preko 90 posto ugovorenih sredstava i ukupna vrijednost svih projekata, kad se zbroji i istarski ipsilon i ono što ide s međunarodnim kreditnim institucijama je preko 20 milijardi kuna. Ovo je najveći investicijski ciklus u prometu u zadnje vrijeme, rekao je.

Bošnjaković: Spojili smo sudove, uveli digitalizaciju

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je, osvrnuvši se na svoj resor u 2019. godini, da su spojili sudove, uveli digitalizaciju i elektroničku komunikaciju te donijeli paket zakona kojim su povećane kazne za nasilje.

- Spajanje sudova, jako smo digli digitalizaciju na sudovima, uspostavili elektroničku komunikaciju na trgovačkim sudovima, moguće je osnovati trgovačko društvo u Hrvatskoj digitalnim putem iz svog ureda, ne morate ići po papire, izjavio je Bošnjaković novinarima uoči sjednice Vlade podsjećajući na poteze Vlade u svojem resoru.

Na zadnjoj sjednici Sabora donijeli smo paket kaznenih zakona, čime smo povećali kazne za one koji čine kaznena djela nasilja. Donijeli smo novi zakon o zemljišnim knjigama, dodao je.

Na pitanje o uspostavi Visokog kaznenog suda odgovorio je kako čekaju odluku Ustavnog suda.

Divjak: Najveći uspjeh je kurikularna reforma

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ocijenila je da je u protekloj godini njezin najveći uspjeh bilo uvođenje kurikularne reforme.

- Nema dileme, uvođenje kurikularne reforme u sve škole je definitivno najveći uspjeh. Mislim da nisam bila toliko uspješna u sklapanju programskih ugovora za visoko obrazovanje, ali nije samo krivica na meni, pa ćemo obnoviti dijalog početkom sljedeće godine, izjavila je Divjak novinarima prije početka sjednice Vlade u Banskim dvorima.

Što se tiče nadoknada u školama zbog štrajka, kazala je kako su im poslali konkretne upute.

Aladrović najavljuje rješavanje sustava plaća i rada nedjeljom

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović ocijenio je da su u njegovu resoru provedene bitne stvari, a ima dijelova kojima nije zadovoljan, ali ima veći dio iduće godine za provedbu svega što nije uspio u ovoj.

- U kontekstu kolektivnog pregovaranja sa sindikatima našli smo zajednički kompromis u interesu svih građana Hrvatske, ocijenio je. Očekujemo početkom iduće godine reaktiviranje Gospodarsko-socijalnog vijeća, u pogledu socijalnog dijaloga napravili smo određeni iskorak, drži Aladrović.

Najavio je da će se u idućem razdoblju raditi na redizajnu sustava plaća u javnim službama. Nije htio govoriti o konkretnim mjerama i smjeru u kojem će ići Vlada kad je riječ o radu nedjeljom.

Kujundžić: Iz fondova EU-a uspjeli smo povući više od planiranog

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je, u vezi s rezultatima u njegovu ministarstvu ove godine, da su uspjeli napraviti nacionalni program protiv raka koji će se primjenjivati od sljedeće godine, a iz fondova Eu-a su, umjesto planiranih milijardu kuna, uspjeli povući 1,9 milijardi. Osim toga, dali su 50 posto više specijalizacija nego proteklih godina, a zaposlili su više liječnika i medicinskih sestara.

Izrazio je žaljenje što se nije počela graditi nacionalna dječja bolnica za koju bi trebalo izdvojiti oko 400 milijuna kuna.

- S obzirom na to da su EU fondovi spori, nagovarat ću Vladu da krenemo to graditi iz proračuna, istaknuo je. Podsjetio je da su liste čekanja i dalje dugačke iako su manje nego što su bile.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!