Radnici s Filipina u Hrvatskoj - što im se sviđa i što ih iznenađuje

13.11.2021.

16:01

Autor: Marko Erlić/T.V./Puls/HRT

Filipinci na radu u Hrvatskoj

Filipinci na radu u Hrvatskoj

Foto: HTV / HRT

Nije nikakva novost da Hrvatska mora uvoziti radnu snagu. Najbrojniji radnici dolaze iz našeg okružja, ali sve ih je više i iz udaljenijih zemlja. Filipinci koji rade u našoj zemlji otkrili su za emisiju Puls zašto su došli, kako su se snašli, što im se kod nas svidjelo, ali i što ih je iznenadilo.

Ono što ih najviše iznenađuje naša je navika ispijanja kave. Filipinci, naime, piju samo instant-kavu. Također se čude i zbog toga što Hrvati jedu kruh za ručak, doručak i večeru, ali zato jedu vrlo malo riže bez koje, kako nam kažu, Filipinci ne mogu živjeti.

- Vi ste svjetliji, mi smo tamniji, kaže Aimee Tiangco koja u tvrtki u kojoj radi vodi kadrovsku službu. Kaže kako prije dolaska u Hrvatsku nije ništa znala o našoj zemlji, nije čak ni znala da postoji zemlja koja se zove Hrvatska. Sada pak planira dovesti dio svoje obitelji u našu zemlju kako bi i oni mogli bolje živjeti.  

Job Rexal Perez Gaddi u našu je zemlju došao kada je imao 8 godina, tu je završio školu i jako dobro govori hrvatski. Radi u KBC-u Rijeka kao viši medicinski tehničar. 

Jonathan Ecalne na Filipinima je radio kao nastavnik u školi, ali s plaćom nije mogao prehraniti svoju obitelj. Ovdje radi u tvornici i kaže da će ostati u našoj zemlji sve dok bude imao posao.

Rave Enriquez u Hrvatsku je došao prije godinu i pol dana te sada radi kao zavarivač. Kaže da su ga kolege na poslu jako dobro prihvatili i ljubazni su prema njemu.

Svima im je zajedničko to što dio svoje zarade šalju obiteljima na Filipine. Kažu da to nije njihova obveza, ali je pomaganje starijima i obitelji dio njihove kulture. 

Više pogledajte u videoprilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!