14:11 / 28.07.2020.

Autor: HRT/Hina

Kako su zastupnici prihvatili aplikaciju COVID-19?

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon što je jučer ministar zdravstva Vili Beroš predstavio mobilnu aplikaciju Stop COVID-19, neki saborski zastupnici poručili su da će tek vidjeti hoće li je instalirati.
Nakon što je jučer ministar zdravstva Vili Beroš predstavio mobilnu aplikaciju Stop COVID-19, neki saborski zastupnici poručili su da će tek vidjeti hoće li je instalirati. 

Mobilna aplikacija Stop COVID-19

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk kazao je da su se "vladajući s aplikacijom Stop COVID-19 opet malo zaigrali", podsjetivši da su već, kako je rekao, pokušali ući u privatni život građana izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama.

- Nisam skinuo aplikaciju. Nisam se još odlučio na taj korak, ali meni ne treba aplikacija da zaključim da je premijer bio u bliskom kontaktu s nekoliko zaraženih osoba na teniskom turniru u Zadru pa ne vidim što bi aplikacija njemu dodatno pomogla na taj način, a rekao je da je instalirao, kazao je Bauk novinarima u Saboru. Poručio je da je važno pitanje - mora li svaka osoba u Hrvatskoj imati mobitel na koji se može instalirati aplikacija. 

Rekao je i da će preporuku o nošenju maski u sabornici poslušati jer, kaže, to doista nije velik problem, ako maske štite druge, nije ih problem nositi. Ali, dodaje, dok je preporuka, onda će građani sami odlučiti hoće li je poslušati ili neće. 

- Svjedočili smo činjenici da su jednog građanina policajci skinuli iz vlaka pred djetetom jer nije nosio masku, a u Saboru, koji je trenutačno puno napučeniji nego vlakovi, imamo zastupnike koji ne nose maske pa policija ne reagira, kazao je Bauk te spomenuo bjelovarskoga gradonačelnika i samoizolaciju.

Ni Katarina Peović iz Radničke fronte još nije instalirala aplikaciju i tek će vidjeti hoće li to učiniti.

- U situaciji u kojoj se sada nalazimo ima prečih pitanja, ali razumijem da je aplikacija korisna i svakako ću je instalirati ako za to bude potrebe, poručila je.

- Nama se čini da je jako važno da su preporuke Stožera stvarno u skladu s epidemiološkim mjerama i da ispunjavaju svoju svrhu, da se u to ne uključuje nikakav drugi politički kontekst i tada ćemo svi stvarno raditi u korist sprečavanja bolesti COVID-19, smatra zastupnica RF-a.

- Najvažnije da se eventualna obavezna instalacije aplikacije veže samo uz epidemiološke mjere i zdravstvenu zaštitu i mi ćemo pozdraviti svaku mjeru koja je u korist sprečavanja daljnjeg širenja bolesti COVID-19, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!