16:01 / 14.02.2019.

Autor: Morana Kasapović /I.H./HRT

Kako svakom djetetu osigurati mjesto pod suncem?

-

-

Foto: - / -

Jesmo li svjesni da svako peto dijete u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva? Još poraznije, teško da će se iz tog svijeta i izvući. Jer u našoj će zemlji dijete slabijestojećih ili siromašnih roditelja čak 7 puta teže upisati fakultet nego dijete srednje imućnih ili imućnih roditelja.
Ljubav prema djeci smatramo najvažnijom i najljepšom i često se pozivamo na nju. Mnogo govorimo o demografiji, važnosti brige za najmlađe. No koliko se zaista brinemo? Jesmo li svjesni da svako peto dijete u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva?

Još poraznije, teško da će se iz tog svijeta i izvući. Jer u našoj će zemlji dijete slabijestojećih ili siromašnih roditelja čak 7 puta teže upisati fakultet nego dijete srednje imućnih ili imućnih roditelja.

Instrukcije, odlazak u kino ili kazalište, razne aktivnosti - sve je to njima nedostupno. Iako istih sposobnosti, ta djeca nemaju jednake mogućnosti. Ona su žrtve tranzicije.

Morana Kasapović posjetila je udrugu iz Rijeke koja to nastoji promijeniti i svakom djetetu osigurati njegovo mjesto pod suncem. Priča iz emisije Puls.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!