Kako učitelji doživljavaju svoj poziv?

04.10.2020.

18:41

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Oni su se prilagodili, kada je bilo najteže, oni su se snašli preko noći i svojim učenicima pružili obrazovanje - na daljinu. Oni su učitelji, izabrali su taj poziv i da ponovno biraju - opet bi to učinili.
Uoči Svjetskog dana učitelja i proglašenja 500 najboljih, među onima koji nisu dobili obavijest da su nagrađeni, a smatraju da su trebali biti - osjeća se nezadovoljstvo. O tome, ali i kako učitelji doživljavaju svoj poziv te kakva su im iskustva rada na daljinu - u našoj rubrici nedjeljom "O školstvu na distanci".

Oni su se prilagodili, kada je bilo najteže, oni su se snašli preko noći i svojim učenicima pružili obrazovanje - na daljinu. Oni su učitelji, izabrali su taj poziv i da ponovno biraju - opet bi to učinili. Kažu sada nedostaje školsko zvono, zbornica, žamor po hodnicima.

- Moram priznati da ta socijalizacija, to druženje zaista nedostaje, ali doći će i do toga, proći će i ovo. Učitelji su vrlo prilagodljivi, maštoviti, kreativni, rekla je Sandra Bulaja, učiteljica razredne nastave u OŠ Utrine iz Zagreba.

Mnogima je trebalo malo mira i tišine nakon cjelodnevnog rada u školi, no sada sve se promijenilo.

- Škole su vrlo tihe, djeca su povučena, malo su ubijena, tako da ovaj mir i tišinu možete dobiti bez problema, rekla je Maja Milošević, profesorica hrvatskog jezika u Ugostiteljskoj i turističkoj školi iz Dubrovnika.

Najtrofejniji profesor s međunarodnih olimpijada i nakon 16 godina rada kaže informatika i učenici moj su život.

- Družim se s tom djecom i još mi nije dosadilo, a oni su meni vratili na najbolji mogući način - kroz stotine medalja na domaćim i međunarodnim natjecanjima, rekao je Nikola Dmitrović, profesor informatike u XV. gimnaziji iz Zagreb.

- Uvijek postoje oni koji cijene ovaj rad, znaju koliko je to zahtjevan posao, ali pojavljuju se pojedinci koji smatraju da o svačijem zvanju znaju sve, smatra Martina Cindrić, učiteljica razredne nastave u OŠ Mate Lovraka iz Vladislavca.

Uoči Svjetskog dana učitelja njih 504 sutra će biti nagrađeno. Iako imena još nisu službeno objavljena, društvenim mrežama već pristižu čestitke onima koji su dobili sretnu vijest. No ima i ljutitih komentara onih koji nisu. Pitali smo predsjednicu povjerenstva gdje je nastao problem?

- Ono što sam ja uočila da je najveća poteškoća, jest miješanje dvaju pravilnika, dakle pravilnika o nagrađivanju odgojno-obrazovnih djelatnika i ovog pravilnika po kojem mi radimo, a drugi je pravilnik o njihovom napredovanju. To su dva različita pravilnika, rekla je Emina Barbić Kolar, predsjednica Povjerenstva.

Dodaje bodovala su se samo postignuća nastala od 16. lipnja 2019. do 16. lipnja ove godine. Reakcije se očekuju. Dodjele uživo neće biti, resorni ministar nagrađenima čestitat će na daljinu. A čestitke učenika i kolega - naravno na distanci."Moja motivacija je moj razred"

Učitelj Mišo Basić omiljen je među učenicima, ali i kolegama. S njim je u Dnevniku razgovarala Sunčica Findak kojoj je otkrio zašto se nije kandidirao za nagradu.

- Nisam se stigao kandidirati, kada pogledamo kakva je bila prošla školska godina - korona, štrajkovi i potres, nisam stigao misliti na takve stvari. Bit će prilika, rekao je Mišo Basić, učitelj razredne nastave u OŠ dr.Ivan Merz u Zagreb.

Škola u kojoj inače radi je stradala u potresu, sada su učenici razmješteni na tri različite lokacije, Basić kaže da u takvim okolnostima nije jednostavno raditi, njihova matična škola je njihov dom, a sada su raseljeni. Snalaze se, dodaje, i skoncentrirani su na djecu i na rad.

Na pitanje kako postati omiljeni učitelj, rekao je kako ne postoji nekakav recept, njegova motivacija je njegov 2. razred i bolja motivacija mu ne treba. Dodao je kako se treba posvetiti djeci i uživati u najljepšem poslu na svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!