16:10 / 12.01.2018.

Autor: HRT

Kako zadržati ljude na rodnoj grudi - od "kuruzišća" do ceste

-

-

Foto: - / -

Kamera HRT-a bila je u općini Maruševec, koja unatoč problemima, pokušava ljude zadržati na rodnoj grudi.
Prema indeksu razvijenosti Ministarstva regionalnog razvoja, Varaždinska županija ima osam iznadprosječno razvijenih općina i čak 14 ispodprosječno razvijenih.

Naime općine koje su smještene blizu administrativnog i gospodarskog pojasa grada Varaždina razvijenije su. Imaju bolju infrastrukturu, ondje su veća primanja, a veća je i zaposlenost. No na području rubnih općina sela izumiru, mladih nema, kanalizacija gotovo i ne postoji, ceste su loše.

Kamera HRT-a bila je u općini Maruševec, koja unatoč problemima, pokušava ljude zadržati na rodnoj grudi. Prije pola stoljeća smijeh i dječji plač odjekivali su iz jedne od kuća u Druškovcu. Danas, samo fijuk vjetra razbija grobnu tišinu. Žaloste i prizori kako u 21. stoljeću, i to u razvijenoj hrvatskoj županiji, izgleda cesta koja zaselak spaja sa svijetom.

Uskoro će, obećava prvi čovjek općine, "kuruzišće" postati - prava cesta.

Desetak je kilometara ovakvih cesta koje treba sanirati u cijeloj općini, mnogi zaseoci nemaju kanalizaciju te osnovnu infrastrukturu. Ipak to će se riješiti jer je proračun - izdašniji.

Nadamo se da će što skorije idiličnim zagorskim mjestašcem odjekivati dječji smijeh i plač, a osmrtnica biti manje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!